Citaten kommer från Centerpartiet respektive Socialdemokraterna. Men trots att båda programförklaringarna handlar om att bana väg för förnybart och fasa ut det fossila röstade bägge partiernas EU-parlamentariker våren 2018 för att EU skulle ge stöd till ett flertal nya gasprojekt.
Eller, för att vara riktigt noga – det EU-parlamentarikerna Frederick Federley (C) och Marita Ulvskog (S) gjorde var att rösta emot en protest mot att EU-kommissionen föreslagit att gasprojekten skulle ingå i en lista med andra energiprojekt som alla skulle få status som PCI, Project of Common Interest, och därmed få ekonomiskt stöd.
– Vi, S-delegationen, hade gärna sett att tyngdpunkten på projekten legat mer på elprojekt och förnybara energikällor än på fossila projekt, säger Lars Hagberg, pressekreterare för Marita Ulvskog.
– Dock är det så, enligt regelboken, att om ett sökande projekt uppfyller de uppställda kriterierna, så är det också berättigat till PCI-status. Vill man ändra på detta, på kriterierna, måste man i så fall revidera själva förordningen – vilket alltså inte var vad man röstade om.
Gör EU fossiloberoende
Att de aktuella gasprojekten enligt nuvarande regler är berättigade PCI-status, och därmed stöd, är Jakop Dalunde, Miljöpartiets EU-parlamentariker, medveten om. Men enligt honom handlade omröstningen inte om det, utan om att uppmärksamma vad nuvarande regelverk bidrar till – att stöd till gasprojekt gör EU fossilberoende längre än nödvändigt.
– Det här handlar om att vi inte ska bygga in oss i ett förlängt beroende. Inte en enda euro till får gå till fossil infrastruktur. Därför borde Federley och Ulvskog röstat för protesten, säger han.
Inför omröstningen protesterade flera miljöorganisationer mot EU-kommissionens PCI-lista. I ett brev till kommissionen påminde de om att IPCC är tydliga med att Europa måste fasa ut användningen av fossila bränslen senast 2040 om världen ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
De påminde också om ironin i att inkludera gasprojekt i PCI-listan – vars syfte är att nå europeisk energisäkerhet – med tanke på att de pågående klimatförändringarna är ett ännu större säkerhetshot mot inte bara Europa, utan hela världen.
Frederick Federley har inte gått att nå för en kommentar.