Det godkändes av EU-parlamentet på torsdagen med 371 ja-röster mot 240 nej och 30 nedlagda.
Jessica Polfjärd (M) är glad.
– Det här visar att vi nu har en lagstiftning som gör skillnad på avskogning som är illegal i Amazonas och svenskt hållbart skogsbruk, säger hon efter omröstningen i Bryssel.
Knappt om tid
Från andra håll hörs desto bistrare ord. Framför allt kritiseras de ändringsförslag som utöver framskjutningen drevs igenom av M:s och KD:s konservativa partigrupp EPP.
De ändringarna måste nu godkännas även av EU:s medlemsländer bara inom några veckor – annars kommer ursprungslagen att träda i kraft redan vid årsskiftet.
– Man riskerar hela uppskjutandet och framflyttandet av lagens ikraftträdande. Enormt oansvarigt och ett dråpslag för svensk skogsnäring, säger en irriterad Emma Wiesner (C).
Ändringarna handlar framförallt om att lyfta in undantag för grupper av länder, enligt EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt (V).
– Det utmanar hela lagstiftningen, som är otroligt viktig både för biologisk mångfald och för klimatet, säger han.
Röstkaos
Ännu större är ilskan över det sätt som torsdagens beslut drevs igenom på, trots att många ledamöter hade praktiska problem med sina röstkort. Med tanke på att marginalen var ytterst knapp i flera av detaljomröstningarna om ändringsförslagen var irritationen efteråt stor över att den konservativa talmannen Roberta Metsola ändå valde att fortsätta.
– Framför allt i den vänstra halvan så fungerade inte flera röstningsmaskiner. Då kan man inte ta ändringsförslag om att driva tillbaka EU:s miljölagstiftning med tre rösters övervikt. Man borde ha avbrutit omröstningen, säger Jonas Sjöstedt.
– Man kan inte vara säker på det här resultatet. Det var ju ett fullständigt haveri inne i salen, säger Heléne Fritzon (S).
”Öppen attack”
Under omröstningen gjorde den traditionella högern i EU gemensam sak med den samlade extremhögern, från Nationell samling i Frankrike och Orbáns Fidesz i Ungern till Alternativ för Tyskland, framhåller Jonas Sjöstedt.
– Det vi ser nu är någonting nytt, hur högern och extremhögern, moderater och fascister river ner lagstiftning som ska skydda miljön.
Tidigare kunde parlamentet ofta skärpa förslag som kom från kommissionen.
– Nu har vi en knapp sabotagemajoritet i parlamentet. Jag tror inte bara att de kommer att bromsa nya förslag utan att de också kommer att ge sig på lagstiftning som redan är antagen, som den här. De har till exempel flaggat för att de inte vill fasa ut bensinmotorer för bilar, säger Jonas Sjöstedt.
När skogslagen antogs så var den traditionella högern och liberalerna för den, framhåller han.
– Och nu är högern och en del liberaler med och sänker den, bara något år senare. Det är tydligt att det nu sker en öppen attack på klimat- och miljöpolitiken inom EU.