EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) säger att han inte blev förvånad när han tog del av Dagens ETC och SR:s Vetenskapsradions PFAS-granskning. Han känner igen metoderna från tobaksindustrin och klimatförnekare. Det är så de sår tvivel.
– Det viktiga med er granskning är att den visar helheten. Men också detaljer, som att det är 1 000 gånger dyrare att rena PFAS jämfört med vad det kostar att släppa ut den. Det är enorma summor som hamnar på samhället, eftersom industrin inte tar kostnaden.
Att gröna bolag som Northvolt säger att de behöver PFAS för att klara den gröna omställningen är ett argument han inte köper.
– Vi behöver sluta använda fossil energi men det får inte bli en ursäkt för att då skapa nya problem. Inte minst behöver vi börja förstå att vi lever på en planet med begränsade resurser. Då kan vi inte ha det här tänket med evig exponentiell tillväxt. Högst troligen kan vi inte ersätta dagens 1,4 miljarder fossildrivna bilar med 1,4 miljarder elbilar. Då måste vi bygga ett annat samhälle där vi inte är så beroende av massbilism. Men den typen av resonemang vill delar av industrin inte höra.
Lag gör det omöjliga möjligt
Även Jonas Sjöstedt (V) har en déjà vu-upplevelse. Under sina över elva år som EU-parlamentariker har han ofta hört kommersiella aktörer – ”särskilt vissa typer av företag som vill göra snabba vinster” – påstå att det inte går att göra på något annat sätt som är säkrare eller mer miljövänlig.
– När politiker sedan tvingar industrier att ställa om går det alltid och det går ganska snabbt, påpekar han muntert.
Han kan ändå inte låta bli att oroa sig. Moderaten Jessika Roswall har knappt börjat som EU:s miljökommissionär. Hon verkar redan ha kapitulerat för påtryckningar och vilja lägga fram ett urvattnat förbud av PFAS som bara omfattar konsumentprodukter.
Ett förslag som skulle köra över Kemikalieinspektionen och myndigheter i Danmark, Nederländerna, Norge och Tyskland som 2023 föreslog en bred begränsning av PFAS överallt där det inte är helt nödvändigt för samhället. Industrin skulle inte slippa undan, det är ändå där den stora användningen sker.
Demokratiproblem att storföretagens lobbyister är som barn i huset hos EU-kommissionen.
Dagens ETC frågar Jonas Sjöstedt hur det kunde bli så här.
– Det är ett av EU:s stora demokratiproblem att storföretagens lobbyister är som barn i huset hos EU-kommissionen samtidigt som att man inte är öppen mot allmänheten. Vi ser en sammanväxning mellan europeiskt storkapital och politisk makt i EU-kommissionen. Det är otroligt osunt och ett underläge för folkrörelser och demokratisk debatt, säger Jonas Sjöstedt.
”Skarp lagstiftning – då händer något”
Heléne Fritzon (S) håller med. Hon har varit i Kallinge, den lilla bruksorten utanför Ronneby i Blekinge där invånare förgiftades av PFAS i sitt dricksvatten, och insett att det enda rätta är att förbjuda evighetskemikalierna innan de förgiftar fler människor och miljöer.
– Jag hoppas innerligt att Jessika Roswall inte sätter sig i knät på lobbyisterna utan att hon är modig nog att gå fram med ett brett förbud av PFAS för betydligt större sektorer än vad konsumentrelaterade produkter innebär.
Hon har också sett hur starka intressen i kemikalieindustrin driver på för att stoppa nya regler på området och säger att de inte har möjlighet att ersätta PFAS. Inte heller Heléne Fritzon köper det resonemanget.
– Min erfarenhet säger mig att vid skarp lagstiftning, då händer någonting. Redan nu har man börjat att självsanera i näringslivet . I kosmetikaindustrin till exempel finns det idag flera företag som anstränger sig väldigt aktivt för att inte ha PFAS i hudkrämer och kosmetika.
Har varit stor okunskap
Heléne Fritzon är tidigare kommunstyrelseordförande i Kristianstad.
– Jag minns väl alla de här diskussionerna om när vi hade övningar med brandskum och brandövningar, hur stor okunskapen har varit och hur mycket vi har behövt jobba för att förhålla oss till den kunskap vi har idag. Jag är väl medveten om att det här kostar pengar men det kostar mer om vi ingenting gör.
Hon säger att de företag, till exempel Northvolt, som påstår att den gröna omställningen kräver att de får fortsätta använda evighetskemikalier, har av olika skäl gjort sig beroende av evighetskemikalier.
– Långsiktigt behöver den gröna omställningen göra sig fri från PFAS.
Dagens ETC har sökt Karin Karlsbro (L), Jessica Polfjärd (M), Beatrice Timgren (SD) och Emma Wiesner (C), som alla sitter i EU-parlamentets klimat- och miljöutskott, men de har inte återkommit. I samband med en pressträff i november sa Beatrice Timgren till Dagens ETC att hon vill fasa ut PFAS där det finns stor risk att det når människor och miljö. Men:
– Att fasa ut PFAS alldeles för brett kan ge stora ekonomiska konsekvenser. Så därför behöver vi se över var någonstans kan vi fortfarande ha kvar PFAS utan att det når människor och miljö och när det inte finns andra alternativ. Risken annars är att företag flyttar utanför Europa för att det är svårt att producera här.
Läs mer:
Monstersiffran: Så dyrt blir det att sanera Sverige från värstingkemikalierna
Så lobbar Northvolt för att EU ska stoppa begränsningen av PFAS