Myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, publicerar varje vecka uppdaterade färgkartor över grundvattensituationen i landets olika delar. Gult signalerar under normala nivåer och blått betyder att nivåerna är högre än väntat. Är kartan röd är nivåerna mycket under de normala. SGU gör också skillnad på stora och små grundvattenmagasin.
– De stora vattenmagasinen finns framförallt i rullstensåsar och ger kommunalt vatten, de små ger vatten till egna brunnar, förklarar Bo Thunholm, som är grundvattenexpert och statsgeolog på SGU.
Aktuella kartor visar att de kommunala vattennivåerna är normala eller över i större delen av Sverige, undantaget östra Svealand och Gotland. För de små vattenmagasinen ser det sämre ut, med låga nivåer i stora delar av mellersta och södra Sverige. Värst är det i Dalsland, Bohuslän och delar av Värmland.
– Underskotten i de små magasinen beror på att det har varit för lite nederbörd under de senaste en till två månaderna. Det har också varit ganska lite snösmältning, säger Bo Thunholm.
Tidigare snösmältning
Att snösmältningen har minskat de senaste 50 åren, inte minst i södra halvan av Sverige, är en tydlig konsekvens av det förändrade klimatet.
– De höga grundvattennivåer vi hade förr om åren i mellersta Sverige har jämnats ut, med lite högre nivåer på vintern, eftersom nederbörden oftare faller som regn istället för snö. Då får vi inte det där extra tillskottet av grundvatten inför sommaren som vi brukade få.
Dessutom inträffar snösmältningen numera i mars istället för april.
– Det är en tidigareläggning på ungefär tre veckor och stämmer överens med de klimatberäkningar som finns. Det är en tydlig trend som kommer att förstärkas, säger han.
Längre säsong ökar risken
SGU gör också prognoser för grundvattennivåerna de närmaste månaderna, vid torrt, normalt och blött väder. Om sommaren blir torr lyser kartan ilsket röd från Blekinge till Västerbotten lagom till semestermånaden juli. Det kan påverka många av den dryga miljon hushåll som hämtar vatten från egen brunn.
– Den som haft problem med vattentillgången tidigare gör klokt i att redan nu vara försiktig med vattenkonsumtionen.
Även om sommaren skulle bjuda på normala temperaturer och nederbördsmängder kommer nivåerna att ligga under de normala. Låga temperaturer och nederbörd borgar för fyllda vattenförråd.
Har det blivit vanligare med vattenbrist?
– Vi har haft perioder med låga grundvattennivåer tidigare, till exempel på 1970-talet, så det kommer och går. Men risken kan öka med längre sommarsäsong, som också kan göra att vi konsumerar mer vatten. Men det är inget vi har gjort några studier på, säger Bo Thunholm.