Hoppa till innehållet

Reportage

Rio återinför hotade djurarter

Tijucaregnskogen fungerar som Rios gröna lunga, en oas dit lokalbor och turister kommer för att få svalka.
Tijucaregnskogen fungerar som Rios gröna lunga, en oas dit lokalbor och turister kommer för att få svalka. Bild: Bild: Henrik Trygg

Dagens ETC

Tijucaregnskogen i Rio de Janeiro skapar en grön lunga i storstaden. Många djurarter har jagats och försvunnit, men nu pågår ett projekt att återinföra de inhemska arterna till sin naturliga miljö.

Bergbanan rullar sakta uppför Corcovadoberget och väl uppe vid Kristusstatyn sträcker hundratals turister ut sina armar och efterliknar den välkände symbolen. På sju hundra meter över havet är utsikten över 12–miljonersstaden slående. Bergssidan som leder upp till Kristusstatyn täcks av lummig grönska och nedanför sträcker en grön matta ut sig över det kuperade landskapet som utgör Brasiliens näst största stad. När portugiserna koloniserade Rio de Janeiro i mitten av 1500-talet fick skogarna ge vika för sockerrörsodlingar och så småningom kaffeplantager. Inga andra stora tropiska skogsekosystem har skövlats i likande omfattning som Mata Atlantica, eller Atlantregnskogen som den också kallas, för att ge plats åt gigantiska urbana djungler som Rio och Sao Paulo. Av en yta som tidigare täckte 1,2 miljoner kvadratkilometer längs Brasiliens kust, och delar av Paraguay, Uruguay och Argentina (cirka en fjärdedel av Amazonas) har runt 90 procent huggits ner. Bara 100  000 kvadratkilometer återstår, ofta bara i separata vildmarksfickor där vilda djur har svårt att överleva. Tijucaregnskogen har fått sitt namn av tijuca som betyder kärr på ursprungsspråket tupi och är med sina över 40 kvadratkilometer en av de största urbana skogarna i världen. Men den nuvarande skogen är relativt ung; i slutet av 1800-talet återplanterades den för att skydda Rios vattentillgångar. Den gröna lungan blev nationalpark i början av 1960-talet men det skyddade inte dess invånare – som fortsatte att jagas skoningslöst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln