Driftsituationen för det svenska kraftnätet är enligt systemansvariga Svenska kraftnät extra ansträngd nu under sommaren eftersom flera kärnkraftsproducenter förlängt revisionstiden samt att låga elpriser gjort det olönsamt att producera el under vissa perioder. För att säkerställa spänningen i nätet har Svenska kraftnät därför tecknat stödavtal med tre kraftverk.
Kontrakt värt 300 miljoner
Patrik Svensson, pressansvarig på Svenska kraftnät:
– De kontrakterade stödtjänsterna med Ringhals, Rya kraftvärmeverk och Karlshamn syftar framför allt till att säkerställa att anläggningarna finns tillgängliga så att vi kan återställa systemet till säker drift efter en störning. Vi har alltså inte en situation där risken för en störning har ökat, däremot konsekvenserna i det fall vi inte vidtagit dessa åtgärder.
Kostnaden för detta är 300 miljoner kronor för Ringhals, 25 miljoner för Karlshamn och 17 miljoner för Ryaverket.
Enligt det avtal mellan Svenska kraftnät och Vattenfall som Dagens ETC tagit del av är ersättningen för Ringhals 1 uppdelad i en fast engångsersättning på 95 miljoner kronor för bland annat uppstart och hantering av driften, samt en ersättning på 17,7 miljoner per vecka, för att säkerställa hög tillgänglighet. Om tillgängligheten inte finns under 24 timmar per dygn, blir det avdrag med en fjortondel av veckoersättningen per generator som står still, enligt avtalet.
Vad stoppet av Ringhals 1 kostat Vattenfall vill man inte kommentera på förfrågan.
Okänd mängd olja
Efter att Ringhals 1 snabbstoppades under torsdagskvällen startades oljeeldade Karlshamnsverket upp klockan sex på fredagsmorgonen och var i drift till 12.30 för att sedan återgå till två timmars beredskap. Hur mycket olja som eldades under den tiden vill dock inte Karlshamnsverkets ägare Uniper berätta.
– Vår policy är att inte ange volym på bränsle vid varje enskilt drifttillfälle. Det är en uppgift som sammanställs varje år i vår miljörapport, svarar Torbjörn Larsson, presskontakt på Uniper.