Riksdagen kan köra över regeringen i våtmarksfrågan
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) & SD:s klimatpolitska talesperson Martin Kinnunen.
Bild: Marko Säävälä/TT & Christine Olsson/TT (montage)
Dagens ETC
Idag, torsdag, röstade miljö- och jordbruksutskottet ner regeringens våtmarkspolitik. S, C, MP och V kommer att få majoritet i riksdagen för ett stärkt våtmarksarbete, eftersom stödpartiet SD lägger ner sina röster.
– Det visar hur svagt regeringsunderlag Kristersson egentligen har, säger utskottets ordförande Emma Nohrén (MP).
Regeringspartierna har gjort stor sak av sin satsning på att restaurera våtmarker.
”Satsningen” ska enligt regeringens budget finansieras genom motsvarande nedskärningar på området för naturskydd.
Inför torsdagens omröstning i miljö- och jordbruksutskottet hade Socialdemokraterna och Centerpartiets likartade reservationer i frågan där de förordar att arbetet med våtmarker måste ”intensifieras”, jämfört med regeringens förslag. De fick stöd av MP och V och blev därmed utskottets huvudförslag.
– Vi höll med S och C om att vi ska öka takten, förstärka och satsa mer på arbetet med att skydda och återskapa våtmarker, säger utskottets ordförande Emma Nohrén (MP).
”Inte speciellt dramatiskt”
SD hade en egen reservation i ämnet, som de valde att stödja. Det betyder att regeringspartierna inte kommer att ha majoritet för sin linje i slutvoteringen i riksdagen, då SD som brukligt är i de här situationerna kommer att lägga ner sina röster.
– Detta är inte speciellt dramatiskt egentligen. Av praxis kommer följa att vi avstår i slutvoteringen så då blir det fler röster för S-C reservationen, säger SD:s klimatpolitska talesperson Martin Kinnunen.
– Det är upp till regeringspartierna att säkra stöd om de önskar avslå andra partiers motioner. Utan andra överenskommelser agerar vi i enlighet med praxis, fortsätter han.
– Så vi ser inte detta som vårt problem och det är inte vårt förslag som vinner gehör i kammaren. När det kommer till frågor som berörs av Tidöavtalet eller andra eventuella överenskommelser avstår vi från att lägga fram förslag i kammaren och då uppstår inte såna här situationer, säger Martin Kinnunen.
”Politiskt spel”
– Det är anmärkningsvärt att SD väljer att ha en egen reservation, som gör att riksdagen kör över regeringen. Det är första gången det händer under den här mandatperioden vad jag vet, säger Emma Nohrén.
Hon tycker att situationen ger en bild av en bräcklig koalition mellan SD och regeringspartierna.
– Det blir tydligt hur svag regeringen är om de inte har SD:s stöd och det betyder att SD har väldigt stor makt. Utan SD kan inte regeringen bedriva politik. Och det kan jag vara väldigt rädd för, säger hon.
Tror du att SD använder detta som ett sätt för att sätta press på regeringen?
– Det kan man ju bara spekulera i, men det kan ju vara så att de tar en fråga som egentligen är lite ofarlig – som den om våtmarkerna – för att visa att vi kan göra såhär i andra sammanhang också.
En annan uppgiftslämnare i utskottet anser att det här är ett sätt för SD att pressa regeringen.
– Ja, jag är övertygad om att det är ett politiskt spel, säger hen.
En öppning
Samtidigt framhåller Emma Nohrén de möjligheter som situationen kan ge för oppositionspartierna.
– Det här visar ju också att när inte SD tycker samma som regeringen och oppositionen går ihop så kan vi få majoritet för vår politik, även i andra frågor.