En grupp forskare från Uppsala universitet har gjort en fallstudie på Kapstaden där de tittat på människors vattenkonsumtion kopplat till vilken socioekonomisk grupp de tillhör. De kunde då se att den rikaste gruppen, som utgjorde knappt 14 procent av befolkningen står för 51 procent av hushållens sammanlagda vattenkonsumtion i staden.
– De använder vatten framför allt till bekvämligheter: till poolen, till trädgården eller till att tvätta bilen, säger Elisa Savelli, doktor vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.
Också i tider av torka kan de rika konsumera eftersom de ofta har egna privata vattenförsörjningssystem, och därmed kan kringgå kommunens krav på att spara vatten.
Samtidigt finns det i andra delar av staden människor som knappt har tillräckligt med vatten för att klara sina basala behov.
Överkonsumtionen värre än klimatkrisen
Forskarna kunde utifrån resultaten i studien se att de rikas överkonsumtion bidrar till världens vattenbrist och riskerar att trigga fler och värre torkor. Den här överkonsumtionen visade sig till och med bidra mer till vattenbristen än klimatkrisen eller befolkningstillväxten.
Man valde att titta på Kapstaden i den här studien, men Elisa Savelli tror att liknande ojämlikheter kan finnas i omkring 80 länder till, bland annat São Paolo, Barcelona och London.
Genom studien vill Elisa Savelli och hennes forskarkollegor uppmärksamma följderna av ojämlikheterna i världens vattenkonsumtion och försöka få politiker och makthavare att agera.
– Vi måste tackla den här ojämlika distribueringen av vatten mellan de som har för mycket och de som har för lite. Utan att göra det kommer vi aldrig att kunna stoppa elitens ohållbara konsumtion.
”Högerregeringar kanske inte gillar det jag har att säga”
Men det räcker inte att satsa på teknik. Det här är sociala frågor, och handlar om ojämlikheter i stort.
– Det är inget naturligt med elitens överkonsumtion. Detta är en produkt av det socioekonomiska systemet vi lever i. Så i syfte att undvika vattenkonsumtions obalansen, måste vi tackla det här systemet tillslut.
Hon hoppas att progressiva regeringar ska plocka upp detta, men är orolig för det politiska läget i världen.
– Vi ser fler konservativa regeringar och högerregeringar och de kanske inte gillar det jag har att säga. Så jag vet inte hur det kommer att bli när det kommer till vattendistribution. Det gör mig lite orolig. Lite rädd.