Utsläppen av koldioxid måste ner i en brant kurva om världen ska kunna undvika de värsta konsekvenserna av global upphettning. Men en ny rapport från Internationella energirådet – OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor – visar att koldioxidutsläppen från världens energiproduktion ökade med 410 miljoner ton under 2023. Det motsvarar 1,1 procent, en ökning som ledde till att energiutsläppen landade på rekordnivån 37, 4 miljarder ton. 2022 var ökningen ännu högre, 490 miljoner ton, enligt analysen. Utan en samtidig global expansion inom utsläppsfri energiteknik som vind- och solenergi och elbilar skulle utsläppen från energisektorn de senaste fem åren ha varit tre gånger högre.
Lägre utsläpp i i-länder
Att flygresandet och Kinas ekonomi har tagit fart igen efter pandemin är två orsaker till fjolårets utsläppsökning enligt analysen.
Men den största bidragande orsaken var att många länder, som exempelvis Kina och USA, till följd av klimatrelaterad extrem torka tappat mycket vattenkraftsproduktion som ersatts med fossila bränslen.
Det handlar om170 miljoner ton koldioxidutsläpp motsvarande 40 procent av ökningen.
Trots detta och tack vare ren energi från elsektorn så minskade de energirelaterade utsläppen i USA med 4,1 procent förra året. Utsläppen från EU:s energisektor minskade med nästan 9 procent, på grund av en ökning av förnybar energi och en svacka för både kol- och gasenergin. Enligt analysen minskade utsläppen i utvecklade industriländer till de lägsta nivåerna på 50 år.
2023 var det första året som åtminstone hälften av elen i utvecklade industriländer producerades med energikällor som har låga klimatutsläpp, som olika typer av förnybar energi och kärnkraft, enligt analysen.
I Kina däremot ökade utsläppen med 5,2 procent, samtidigt som landet bidrog med lejonparten av världens rena energi från sol, vind och elfordon 2023. Även i Indien ökade utsläppen, både till följd av en svagare monsun än normalt och minskande vattenkraftsproduktion. Sett till utsläpp per capita ligger dock Indien fortfarande långt under medel i världen.