För första gången på två decennier leder den svenska regeringens politik till ökade utsläpp av växthusgaser. Det konstaterade Klimatpolitiska rådet på onsdagen i sin utvärdering av klimatpolitiken. De senaste tjugo åren har de territoriella utsläppen av växthusgaser (ej inräknat biobränslen) minskat varje år förutom de år då samhället återhämtade sig efter finanskrisen och pandemin. Men nu ökar alltså utsläppen i stället på grund av regeringens politik.
– Vi har tappat styrfarten och kommer att styra åt fel håll om politiken inte ändras. Vår första rekommendation är att utforma en klimatpolitisk handlingsplan som leder till att 2030-målen nås, sa ordföranden Cecilia Hermansson på Klimatpolitiska rådets presskonferens.
Hon pekade på att EU till skillnad från Sverige inte minskat ambitionsnivån på sin klimatpolitik trots det senaste årets energikris och inflation i spåren av Rysslands angreppskrig i Ukraina.
– EU håller kursen och har också ökat tempot.
Vill se tydligare ledarskap
Klimatpolitiska rådet varnar för riskerna med att förlita sig på att Sverige ska kunna köpa utsläppsrätter från andra EU-länder om vi inte själva uppfyller vår del av unionens klimatmål till 2030.
– Det här rimmar dessutom illa med ambitionen att gå före och vara ledande, sa Cecilia Hermansson.
Rådet uppmanar statsminister Ulf Kristersson (M) att anta en tydligare roll som ledare för regeringens klimatpolitik, och se till att alla politikområden bidrar till att klimatmålen nås.
– Det är oerhört viktigt att regeringens koordinering mellan olika politikområden fungerar väl. Det här arbetet är en så övergripande och stor samhällsomställning att det bör prioriteras under statsministerns ledning, sa Cecilia Hermansson.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tackade rådet för rapporten.
– Vi kommer att ha stor nytta av era analyser i vårt arbete med att ta fram regeringens klimatpolitiska handlingsplan som kommer i höst, sa Romina Pourmokhtari på pressträffen.
”Regeringens så kallade klimatpolitik är ett slag i ansiktet på både nuvarande och kommande generationer”, kommenterade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi rapporten på Twitter.