Till detta kommer att Sverige har ett internationellt ansvar för att bevara kalkbarrskogar.
Trots detta lyckades inte Länsstyrelsen få till ett naturreservat av Garphytteklint. Markägaren erbjöds ersättning med 25 procent över marknadsvärdet, men skickade istället in en avverkningsanmälan. Då valde Länsstyrelsen att inte gå vidare med reservatsbildning med hänvisning till den nationella skogspolitikens nya inriktning, där frivillighet och markägarintressen ges större utrymme än tidigare.
Men boende i området, i armkrok med medlemmar i Naturskyddsföreningen, gav inte upp. De informerade allmänheten, skrev överklaganden och uppvaktade kommunen – som lyssnade.
När Länsstyrelsen backade om reservatet agerade Örebro kommun med ett interimistiskt avverkningsförbud, fram till 2025, för att kunna utreda ett kommunalt reservat i området, vilket ETC tidigare rapporterat om.
Men kommunen stötte på patrull. Länsstyrelsen upphävde nämligen i maj 2023 det avverkningsförbud kommunen beslutat om, med motiveringen att skogen i Garphytteklint visserligen har höga naturvärden, men att den enskildes rätt att avverka skogen väger tyngre.
Det beslutet överklagade i sin tur både kommunen, boende i området och Naturskyddsföreningen till regeringen. Kommunens jurister påpekade brister i Länsstyrelsens beslut. Men bara kommunens överklagande togs upp av regeringen, som nu alltså, enligt tidningen Sveriges Natur, tagit ställning för fortsatt avverkningsförbud.
ETC har läst regeringens beslut. I det står bland annat: ”Det finns enligt 7 kap. 4 § miljöbalken inget hinder för en kommun att förklara ett område som naturreservat där en länsstyrelse tidigare har funnit att det inte finns skäl for att bilda naturreservat. Därmed finns det heller inget hinder för en kommun att meddela interimistiskt förbud enligt 7 kap. 24 § miljöbalken när frågan har väckts om att området ska skyddas som naturreservat. Länsstyrelsen har bedömt att naturvärdena i området är höga. Kommunens beslut innebär att det under tre år är förbjudet att utföra vissa åtgärder utan kommunens tillstånd, under det att frågan om bildande av ett kommunalt naturreservat utreds. Kommunens beslut innebär inte ett kategoriskt förbud mot åtgärder i skogen. (...) Regeringen finner vid en sammantagen bedömning att kommunen haft haft grund för att meddela interimistiskt förbud enligt 7 kap. 24 § miljöbalken och att inskränkningen i den enskildes rätt inte går längre än vad som krävs för att syftet med skyddet ska tillgodoses.”
Josefina Jansson, en av Naturskyddsföreningens medlemmar som engagerat sig för Garphytteklint säger till ETC att beskedet är oerhört glädjande. Hon säger att det mest överraskande egentligen var att Länsstyrelsen avslog kommunens interimistiska beslut, för kommunen var i sin fulla rätt att stoppa avverkningen. Hon tror att regeringens beslut kommer att ha betydelse för andra skyddsvärda skogar i landet.
– Det är väldigt uppmuntrande att se att det går att göra något för en skog. Det visar att det kan löna sig för människor att engagera sig och för modiga kommuner att ta beslut.
Lotta Sörman, även hon medlem i Naturskyddsföreningen, berättar att de engagerade för Garphytteklint i fredags firade med bubbel.
– Jag tror att det hade stor betydelse att vi informerade kommunen om att Karlskoga kommun för många år sedan gått emot Länsstyrelsen och bildat ett kommunalt reservat.
Hon menar att regeringens beslut blir ett kvitto till både engagerade för skyddsvärd skog att deras engagemang spelar roll och till kommunerna som får bekräftat att de faktiskt kan driva den här typen av frågor:
– Regeringens beslut ger kraft och energi att fortsätta jobba för denna och andra skyddsvärda skogar. Men striden är inte över. Kommunen har nu fått tid att fortsätta utreda om Garphytteklint kan bli ett kommunalt reservat och under tiden gäller ett avverkningsstopp. Så vårt engagemang fortsätter.