– Regeringen har sagt att de nya gruvorna, med en potential att släppa ut 1,2 miljarder ton koldioxid, inte ska öppnas. Ända kommer det här beskedet samma vecka som Löfven talat stort om ett fossilfritt Sverige, säger Em Peterson.
Än mer förvånande är kanske tidpunkten med tanke på den nya lagstiftning som är på gång i Tyskland.
– Tyskland har ambitiösa klimatmål som de nu ser ut att missa. För att nå målen har de bland annat diskuterat en extra skatt på de smutsigaste energislagen, ett förslag som bland annat Vattenfall lobbat hårt emot, säger Em Peterson.
Omröstning 13 november
Istället ser det nu ut att bli ett förslag om kapacitetsmarknad som kan röstas igenom i parlamentet den 13 november.
– Det innebär att företagen får betalt för att hålla kraftverk på jour, som reservkapacitet. Men det kan vara ett brott mot EU:s statsstödsregler så det är osäkert om lagen blir verklighet, säger Em Peterson.
Inga köpekontrakt lär skrivas under innan det står klart vilka lagar regler som kommer att gälla i framtiden.
En del debattörer anser en försäljning kan öppna upp för nya gröna investeringar från Vattenfalls sida vilket kan kompensera för de framtida utsläppen från brunkolen i Tyskland. Men enligt Em Peterson hjälper inga nya satsningar på förnybart så länge de inte ersätter fossil energi.
– Dessutom har Vattenfalls finansdirektör Ingrid Bonde sagt att pengarna från försäljningen inte ska gå till satsningar på förnybar energi, säger Em Peterson.
”Borde avvecklas istället”
Enligt Greenpeace och även myndigheten Riksrevisionen borde Vattenfall behålla verksamheten för att sedan gradvis avveckla den. En försäljning flyttar bara utsläppen, vilket inte överensstämmer med bolagets direktiv, enligt Riksrevisionen.
Drygt 80 procent av världens kända kolreserver måste, enligt FN, stanna i marken om världen ska ha en chans att klara målet om högst två graders global uppvärmning.
– Idag släpper Vattenfalls brunkolskraftverk ut nära 90 miljoner ton koldioxid om året, nästan dubbelt så mycket som hela Sverige. Om de nya gruvorna öppnas, vilket vi tror att de kommer att göra med en ny ägare, kan utsläppen öka med 1,2 miljarder ton, säger Em Peterson.
Enligt Greenpeace är det dessutom oklart om en försäljning ens är ekonomiskt försvarbar.
– Det är inte självklart att det är mer ekonomiskt att sälja än att behålla verksamheten och sedan lägga ner. Det är ett problem att Vattenfall inte går ut med siffror på vad verksamheten antas vara värd och vad den kan säljas för. Allt sker bakom lyckta dörrar, säger Em Peterson.