Regeringen nobbar MP:s förslag om importstopp av rysk olja och gas
Bild: Alexander Zemlianichenko/TT/AP, Petr David Josek/TT/AP,
Dagens ETC
Betalningar för rysk olja och gas fortsätter att strömma till den ryska regimen.
Nu föreslår Miljöpartiet att all import av rysk energi ska upphöra omedelbart.
– Vi behöver införa ett totalt importstopp som ett sätt att skada Putin maximalt och tvinga honom att dra tillbaka sin armé, säger Lorentz Tovatt (MP).
I Ukraina fortsätter striderna mot den invaderande ryska krigsmakten, alltmedan Europa oroligt kontrollerar sina gasreserver. EU importerar 41 procent av sin fossilgas och 27 procent av oljan (2019) från Ryssland. Intäkterna från olja och gas utgör mer än hälften av värdet från Rysslands export och omkring 45 procent av statsbudgeten. Enligt experter bidrar den europeiska importen till finansieringen av kriget mot Ukraina. Nu höjs röster för att EU ska strypa importen. I fredags presenterade MP ett paket för att få stopp på pengaflödet till Ryssland. Partiet vill bland annat se ett omedelbart stopp för den svenska importen av rysk fossil energi och att Sverige driver på för samma beslut på EU-nivå.
Grönt paket
När Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt nyligen presenterade förslaget inför EU-nämnden var mottagandet bland samtliga partier, utom Vänsterpartiet, dock svalt.
– De flesta valde att inte kommentera förslaget, medan några invände att det skulle slå hårt även mot EU. Och det stämmer på ett sätt, EU är ju väldigt beroende av rysk energi. Men det är krig i Europa, då måste alla dra sitt strå till stacken, säger Lorentz Tovatt (MP) till Dagens ETC.
För att minska påfrestningarna för länder med stor rysk energiimport, föreslår MP att en princip om energisolidaritet införs i Sverige och att Sverige jobbar för att samma princip ska gälla inom EU.
– Det innebär att vi som har möjlighet ska göra vårt yttersta för att avvara energi för export till de länder som har det tuffare med tillgången, säger Lorentz Tovatt.
Leverantörsbyte
Men under en pressbriefing i helgen stod det klart att regeringen går på EU:s linje och förordar minskat beroende av olja, gas och kärnbränsle från Ryssland genom nya leverantörer, parallellt med en snabbare omställning till förnybar energi.
– Ett EU som försörjer sig självt med energi vore en mycket viktig reform, både energipolitiskt och säkerhetspolitiskt. Vi behöver göra detta både för klimatet och för säkerheten, säger EU-minister Hans Dahlgren, i ett pressmeddelande.
Även Internationella energirådet, IEA, rekommenderar att EU byter ut rysk gas mot gas från andra leverantörer och snabbar på övergången till grön energi.
– Jag anser att man måste gå längre. Vi behöver införa ett totalt importstopp som ett sätt att skada Putin maximalt och tvinga honom att dra tillbaka sin armé, säger Lorentz Tovatt
”Lång väg dit”
Pyry Niemi (S), EU-nämndens ordförande, säger till Dagens ETC att det är svårt att hitta en samsyn kring sanktioner mot olje- och gasimporten mellan EU:s parlament.
– Det viktiga är att vi på ett bra och snabbt sätt gör oss av med den ryska gasen. Det pågår intensiva försök att hitta andra leverantörer.
Vad säger du om Miljöpartiets förslag att helt strypa importen och hjälpas åt inom EU för att stödja de länder som drabbas hårdast?
– Om det skulle gå att genomföra – praktiskt, tekniskt och ekonomiskt – så är det värt att diskutera. Men jag tror att det är lång väg dit, säger Pyry Niemi.
Hittills har EU noggrannt undvikit alla restriktioner kring energiimporten, och även undantagit sju ryska banker ur bankvärldens internationella kommunikationssystem Swift från sanktioner, av rädsla för att Vladimir Putin ska strypa exporten av fossilgas och olja till Europa.
Flera EU-länder är beroende av rysk gas för att klara energiförsörjningen.
– Det är ohållbart ur både ett säkerhets- och klimatperspektiv. Men skiftet från den ryska gasen sker inte över en natt, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar vid helgens pressbriefing.
Kräver tullar
Samtidigt kräver även 25 miljöorganisationer från olika delar av Europa i ett gemensamt upprop att EU inför tull på den ryska energiimporten som ett första steg mot ett permanent importstopp.
– Vi behöver omedelbara åtgärder för att lamslå Putinregimens förmåga att finansiera kriget, säger Heorhiy Veremiychyk vid National Ecological Center i Ukraina, en av organisationerna bekom uppropet, i ett pressmeddelande.