I veckan riktade riksrevisionen skarp kritik mot Vattenfall för bland annat brunkolsförsäljningen i Tyskland.
– Det tvingar ut regeringen på banan, hittills har de hukat för diskussionen, säger Em Petersson, energi- och klimatexpert på Greenpeace.
Vad är er reaktion på Riksrevisionens kritik mot Vattenfall?
– Riksrevisionen har kommit fram till samma saker som vi har kommit fram till i vår analys när det gäller regeringens beredning av Vattenfall. Det är framför allt bra att Riksrevisionen är tydlig med att regeringen borde arbeta för att Vattenfalls miljömål ska verka för en verklig utsläppsreducering. De har också sagt att riksdagen varit tydlig med att utsläppsreduceringen ska vara reell, och inte ske genom försäljning, och det är ju det som har varit Vattenfalls hela lösning. Det är bra att det uppmärksammas att regeringen och riksdagen inte styr Vattenfall som de borde.
– Sedan håller vi med Riksrevisionen om att Vattenfall bör ha tydliga miljömål som är mätbara, och att uppföljningen blir betydligt bättre.
Ni har länge kämpat för att lyfta frågan. Vad betyder kritiken för ert arbete framöver?
– Vi visste att det pågick en granskning och kritiken var väntad, men den var tydligare än vad jag trodde. Det är klart att Riksrevisionen har en tyngd, det är ju en myndighet som är känd för att vara oberoende och ha koll på siffror och ekonomi. Det är såklart bra, speciellt när det gäller att få regeringen att lyssna. Det tvingar ut regeringen på banan, hittills har de hukat för diskussionen om brunkolet. Vi hoppas att regeringen ser till att brunkolsverksamheten inte säljs, i annat fall måste regeringen förklara varför de går emot Riksrevisionens rekommendationer. Det vore ganska allvarligt.
Vad bör hända nu?
– Regeringen bör gå ut och säga till Vattenfall att det inte är en lösning att sälja, och att de bör hitta andra sätt att minska sina utsläpp.
– Vattenfall har fortfarande mer utsläpp än hela Sverige. De måste sluta med falska lösningar och gå in på verkliga, det vill säga en utfasning av kolen. Jag hoppas att regeringen tillsammans med Vattenfall tar fram en plan för hur de ska bli 100 procent förnybara.