På onsdagen höll klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presskonferens om nya besked gällande havsbaserad vindkraft.
Bild: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT (montage)
Dagens ETC
Det fortsätter att storma om den svenska vindkraften. Nu presenterar regeringen politik som ska underlätta för satsningar på kraftslaget – men kritiker menar att det är för lite och för sent.
– Regeringen är hycklare, säger Leon McManus, språkrör för Grön Ungdom.
Catarina Zarazua Mujo
Regeringen tillsätter nu en utredning som ska ta fram ett mer effektivt regelverk och minska de ekonomiska riskerna för aktörer som vill satsa på havsbaserad vindkraftverk. Under en pressträff den 3 maj presenterades förslaget av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
– För att öka Sveriges elproduktion behövs all typ av fossilfri el och vindkraften är en viktig del i energimixen, sade hon.
Regeringen vill effektivisera och snabba på ansökningsprocessen för havsbaserade vindkraftverk. Takten för utbyggnad ska öka, och den långa och svåra processen som bolagen behöver ta sig igenom idag ska kortas ned.
Det viktigaste i uppdraget från regeringen, enligt ministern, är att det ska gå att få ensamrätt i ett område betydligt tidigare i processen för etablering av vattenbaserad vindkraft.
– Nu måste företag ta fram olika typer av underlag och utredningar som kan vara väldigt kostsamma för att sedan konkurrera med varandra. Dessa kostnader kan därför vara något som går att undvika, om man i ett tidigare skede får ensamrätt. Det vi önskar är att analysera hur ensamrätt kan gå till och vad det kan få för följder, säger Romina Pourmokhtari.
”Helt överens”
Sverigedemokraterna har uttalat ett motstånd mot ny vindkraft och när frågan dök upp på pressträffen var svaret från ministern:
– I Tidöavtalet är vi tydliga med att vindkraften har en viktig plats i energimixen och regeringen är helt enig med att vi arbetar fram de här frågorna. Det är viktigt att tänka på vilket läge Sverige är i. Vi är skyldiga de svenska hushållen med höga elräkningar och en industri som desperat vill ha ren energiproduktion. Vi i regeringen är helt överens kring att bygga ut fossilfri elproduktion, det gäller kärnkraft, solkraft, vattenkraft och vindkraft.
Från Sverigedemokraternas håll är enigheten inte lika tydlig. Tobias Andersson, riksdagsledamot och ordförande för näringsutskottet, säger till DN att de inte har fått inflytande i den nya utredningen.
– Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss för att pusha den här vindkraftsagendan. Vi har gjort tydligt att kommande projekt bör gå genom oss när det rör sig om regeringsbeslut. Så vi är fortsatt kritiska till att vi inte involveras i de här Tidörelaterade frågorna, säger Tobias Andersson till tidningen.
Skjutit till pengar
Just nu ligger flera ansökningar om ny vattenbaserad vindkraft hos departementet och Romina Pourmokhtari poängterade att dessa inte pausas under tiden för utredningens uppdrag.
–Till dess att vi har en utredning på bordet arbetar vi med de processer som finns och har därför skjutit till 15 miljoner kronor för att snabba på dessa.
Erik Pihl, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, tycker att ministerns svar om befintliga ansökningar är för otydligt.
– Det är bra att utredningen görs även om det är för sent. Den oro som finns nu är att det här ska sakta ner de ansökningar och processer som redan är igång. Vi behöver mer grön el snarast, regeringen får inte använda det här för att förhala ansökningar som ligger på dess bord.
”Minst miljöpåverkan”
Naturskyddsföreningen kartlägger vilka områden i haven som inte är lämpliga för utbyggnader av vindkraftverken. Det kan röra sig om fåglar eller vissa marina arter som kan påverkas mer.
– All typ av energi har en viss miljöpåverkan men havsbaserad vindkraftverk har bland den lägsta påverkan av alla, säger Erik Pihl
Farhågor om att utredningen kan leda till en fördröjning delas av Daniel Badman, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.
– Det är viktigt att hålla uppe tempot, nu står vi inför en internationell konkurrens när det gäller utbyggnaden av vattenbaserad vindkraftverk, säger han i en intervju med Sveriges Radio.
Det handlar om hela leverantörskedjan och att Sverige inte ska hamna efter, menar Daniel Badman.
Leon McManus, språkrör för Grön Ungdom, är positiv till regeringens utredning men kritiserar tidpunkten.
– Det här kommer alldeles för sent.
Samtidigt anklagar han regeringen för hyckleri.
– Under valrörelsen pratade man om vindkraften som ett problem och hot men nu är det plötsligt en jättebra lösning. Vi har sagt det hela tiden. Miljöpartiet har försökt driva på men regeringens partier har sågat våra förslag. Ena dagen är de motståndare och andra dagen miljöpartister, det är hyckleri, säger han till Dagens ETC.
”Räcker inte”
Leon McManus säger också att regeringen bedriver en politik som ökar utsläppen, och att man i valrörelsen agerade som rena populister.
– Nu har man hamnat i regeringsställning och måste agera utefter hur verkligheten ser ut. I valrörelsen vann de väljare på att måla ut kärnkraften som lösningen på allt, men nu har de tvingats inse att det var vi som hade rätt hela tiden. Det är vindkraften som är snabbast, billigast och mest efterfrågad av näringslivet, säger han.
– Men det räcker inte att bara bygga ut nya kraftverk, man behöver satsa på elnäten så att elen faktiskt kommer till land. Det drar regeringen tillbaka satsningar på. Det spelar ingen roll om det byggs mer om man senare har svårigheter att få ut elen.