”Många tror att kvinnor sitter och skvallrar på stickjuntor, men det är ett sätt för kvinnor att organisera sig och prata politik och maktstrukturer", säger Matilda Bergström.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
På söndag gör Rebellmammorna i Sverige sin största manifestation någonsin. Med sång, dans och över fyra kilometer stickade halsdukar intar de Sergels torg och tågar sedan mot riksdagen.
– Det här är kvinnohistoria, säger Matilda Bergström, rebellmamma och en av initiativtagarna.
Dagens ETC träffar Matilda Bergström i hennes 1920-tals hus i Älvsjö med burspråk, trägolv och begagnade köksskåp från Östermalm. Hon ursäktar kaoset och säger att hon tänkte städa men fastnade i telefon med en gammal vän. Men många som kommer till huset blir kreativa, säger hon.
– Jag tror det är någonting med kaoset som känns tillåtande.
I soffan ligger ett stort hårt ihoprullat paket med röda halsdukar som kvinnor från hela Sverige stickat eller virkat till manifestationen på Overshoot day, som i år infaller den 21 april. Datumet markerar den dag då Sverige har använt upp sin del av jordens resurser för hela året.
Som symbol för 1,5 gradersgränsen – som enligt FN inte bör överskridas för att undvika klimatkatastrof – är varje halsduk 1,5 meter lång och 15 centimeter bred.
”Ett sätt att göra sin röst hörd”
Matilda Bergström tömmer diskmaskinen och kokar chai-te medan hon berättar att idén kom från rebellmammor i Norge som gjort en liknande aktion på sin Overshoot day den 12 april. Men hon hade inte kunnat föreställa sig vilket gensvar de skulle få, när kampanjen lanserades i mitten av januari.
– Vi har fått in extrema mängder halsdukar. Det har kommit stora kartonger, och på flera orter har allt garn tagit slut i affärerna.
Orsaken till att så många engagerat sig tror hon är en upprördhet över den politik som förs.
– Människor i det här landet är så trötta. Det är många som skäms över att vara svenskar nu. Och att sticka en halsduk är ett sätt för dem som inte är bekväma med att sitta på gatan att ändå göra sin röst hörd.
FN-rapport förändrade bilden
Matilda Bergström gick med i Rebellmammorna för nästan ett år sedan. Hon berättar att hon växte upp på Gärdet och Östermalm i Stockholm, i ett hem där föräldrarna inte var ”jätteradikala.” Men det var under gröna vågen på 70-talet, hennes mamma hade en kompost och Matilda fick följa med och protestera när politikerna ville ta ned almarna i Kungsträdgården.
– Jag klättrade upp i ett träd tillsammans med en aktivist. Den upplevelsen, och att trädet står kvar idag, fick mig tidigt att förstå att vi människor kan göra något med våra kroppar. Jag har varit med i en massa rättviserörelser och gått i alla demonstrationer jag kan.
Men engagemanget för klimatet kom relativt sent. Som de flesta hade hon redan på 80-talet hört talas om hur klimatet förändras. Men hon tänkte att politikerna skulle göra det som behövdes. När hon läste ett sammandrag av FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport för ett år sedan förändrades den bilden.
– Jag började prata med alla på jobbet om Parisavtalet och sa ”herregud, fattar ni vad som håller på att hända?” Om vi inte gör något nu kommer vi komma upp i 1,5 grader väldigt snart.
Efter att ha lyssnat på en klimatdebatt i riksdagen blev hon ännu mer orolig.
– Nivån var så låg att jag hamnade i chock. Jag kände att politikerna inte har någon jävla aning om vad de pysslar med. De flesta hade inte ens läst det lilla jag själv hade läst i FN-rapporten. När jag gick därifrån kunde jag knappt andas och sa till mig själv att jag måste göra något. Jag har fyra barn och tre barnbarn.
”Enkelt att jobba med kvinnor”
Först gick hon med i aktionsgruppen Återställ våtmarkerna och där träffade hon två rebellmammor. Det senaste året har hon deltagit i flera manifestationer och tycker det är enkelt att jobba tillsammans med mammor och kvinnor.
– Mammor är de största logistikexperterna på jorden. De är också ärliga och gör det de tar på sig, till skillnad från många män.
Manifestationen på Overshoot day kommer att inledas på Sergels torg med tal, dans och sång. Rebellmammorna kommer att sitta i en ring med halsdukarna framför sig, och sedan kommer några av dem bära på ”rosor” av halsdukar uppför trappan, varpå de fortsätter i led mot riksdagen. Där blir det fiolspel och kulning, en sångteknik från Dalarna, medan mammorna formar sin cirkel av halsdukar. För att allt ska klaffa har Matilda Bergström och de andra arrangörerna suttit med Google maps och mätt ut exakt antal meter mellan platserna de kommer att vara på.
– Det här är kvinnohistoria, säger Matilda Bergström och håller upp en av de mer speciella halsdukarna från en kvinna i Delsbo, som innehåller olika mönster, med flera symboler och citat.
– Det är så mycket tanke bakom varje halsduk. Hon som stickat den här är ingen random kvinna, utan en kvinna med mycket kunskaper. Hon har inte Facebook och gillar inte sociala medier men hon är fantastisk på att sticka.
Hoppas på utställning: ”det här är kvinnohistoria”
Flera av dem som skickat in halsdukar har även skickat med hälsningar eller små berättelser och tankar om deras klimatoro. Dessa har Matilda Bergström plastat in i hopp om att allt ska leda till en utställning så småningom.
Är du orolig över att något ska gå fel på söndag?
– Jag är inte typen som oroar mig. Vad som helst kan ju hända hela tiden. Med sådana här evenemang måste man ha mycket tillit.
Hon berättar om en gång då NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) försökte förstöra Rebellmammornas manifestation i Uppsala genom att ställa sig mitt emot mammorna och ropa slagord så att mammornas sång inte skulle höras.
– Men då kom allmänheten och satte sig med mammorna och sjöng med för att överrösta. Sedan kom polisen fram och sa att de fick gå. De hade inget tillstånd, det hade vi. Jag är inte orolig.
Har du som klimataktivist känt att hoten har ökat på sistone?
– Jag har alltid haft hot mot mig, särskilt från män eftersom jag säger vad jag tycker och står för det. Att vara en stark kvinna är ett hot i sig. Men det positiva är att det kan mötas med motmakt. Ingen har gett sig på mig, jag är 61 år och låter mig inte avskräckas.
Med halsdukarna i famnen säger Matilda Bergström att hon aldrig tidigare gjort något i den här skalan. Och plötsligt ser hon ut som om hon först nu förstår vidden av projektet.
– Vi har dragit igång något helt galet. Jag tror inte det är många som skulle våga tänka så här stort. Men det är inte bara jag, det är en fantastisk gruppinsats i ett nätverk av extremt smarta kvinnor. Det finns inget roligare.