Annika Hagberg är representant för ungdomsorganisationen Push, som tillsammans med Fältbiologerna ligger bakom stämningen.
Hovrätten beslutar att inte ta upp er stämning. Vad innebär det?
– Det innebär att vi inte kommer längre inom det juridiska systemet, det finns ingen ytterligare instans att överklaga till. Vi har förlorat inom systemet som det ser ut nu. Men vi kommer att fortsätta försöka trycka på för att det ska bli en förändring av systemet.
Rätten avslår er ansökan för att det inte går att bevisa att ni drabbas ekonomiskt av beslutet att sälja. Ni är kritiska till det. Varför?
– För att man ska få rätt till skadeståndspengar så måste det ha skett en ekonomisk skada redan, och eftersom koldioxidutsläppen från de fem tillstånden som ingick i försäljningen, som Vattenfall lovat att inte nyttja men som köparen kommer att utnyttja, inte har skett ännu är det svårt att bevis konsekvenserna. Där anser vi att det svenska rättsystemet inte är anpassat efter hur klimatförändringarna fungerar.
– I grundlagen står det att staten ska verka för att skydda kommande generationer. Det tycker vi att man har underlåtit att göra i och med att de tillät försäljningen av den tyska brunkolsverksamheten istället för att fasa ut den på ett ansvarsfullt sätt.
Kommer ni att gå vidare på något sätt?
– Vi följer andra klimaträttsliga fall, som till exempel stämningen i Norge där Greenpeace och motsvarigheten till Fältbiologerna stämmer staten för att ha tillåtit ny borrning efter olja i Arktis. Och det amerikanska rättsfallet där 21 ungdomar stämmer den federala staten för dålig klimatpolitik vilken försvårar ungdomarnas framtid. Vi följer dem för att lära oss själva och för att för att stötta dem så gott vi kan.