Inlagrad kol
Torv bildas på våtmarker när ny mossa växer ovanpå gammal mossa. Den äldre mossan förmultnar bara delvis på grund av syrebristen och blir slutligen torv – med stora mängder kol inlagrat. Våtmarkerna torrläggs när torven ska brytas och när syret når den syrefattiga torven påbörjas en nedbrytning och växthusgaser frigörs.
Eftersom torv lagrar näring och fukt samt gör jorden luftig lämpar den sig mycket väl för odling, men den är inte oersättlig. I andra länder, som Storbritannien och Nederländerna, har medvetna konsumenter drivit på för ett stort torvfritt sortiment, medan majoriteten av all jord som säljs i Sverige fortfarande innehåller torv.
Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård, har märkt av ett ökande intresse för att odla torvfritt de senaste åren.
– Jo, vi får de frågorna, även om de kanske inte är i majoritet. Ibland har man läst om det på internationella sajter och undrar ”vadå torvfritt?”. Så det är absolut en vaknande nyfikenhet för många. Men spannet är stort, och jag skulle säga att den stora allmänheten i Sverige inte har satt sig in i frågan ännu.
Alternativ finns
Det går att köpa jord utan torv, men det gäller att läsa innehållsförteckningen. Om torven är utbytt mot kokosfiber innebär det ändå en ganska stor klimatpåverkan eftersom kokosfibrerna tvättas rena med stora mängder sötvatten och sedan transporteras långt. Bättre då med jord som innehåller träfiber, en biprodukt från papperstillverkning. Men måste man verkligen ta bilen till affären och köpa jord i plastpåsar?
– Vi har börjat tro att man måste köpa jord för att den ska duga. Så bara insikten om att man kan ha ett eget kretslopp i det lilla; kompostera, göra egen jord och ta vara på den befintliga jorden, är så viktig. Det bästa sättet att göra jord för utomhusodling är att kompostera det mesta av det organiska materialet och låta det cirkulera, då får du god jord och jordförbättringsmaterial i en vanlig kompost. Med näringsberikning blir den en bra odlingsjord, säger Lise-Lotte Björkman.
Odlingsjord behöver ha en bra struktur för att kunna hålla vatten, syre och näring, något som kommer på köpet när vi köper en färdigblandad jord. Men börjar man bara prova sig fram hittar man snart ett jordrecept som fungerar i den egna trädgården.
– Nyfikenhet, kunskap och förståelse för det man gör tror jag är det bästa för att hitta sin egen väg och motivation i det här. Och som med så mycket annat får man analysera vad som gick bra och dåligt. Det är så man lär sig, säger Lise-Lotte Björkman.