Framatome hävdar i ett brev till amerikanska myndigheter att den kinesiska säkerhetsmyndigheten har höjt den accepterade nivån för strålning utanför kärnkraftverket i provinsen Guangdong. Redan innan höjningen så tillät Kina högre uppmätta nivåer än exempelvis Frankrike. Men trots larmet har Framatome och Biden-administrationen ännu inte ansett att det rör sig om en kritisk nivå, skriver CNN.
Det är inte vanligt att utländska företag som samarbetar med statligt ägda bolag i Kina ber den amerikanska regeringen om hjälp. Framför allt inte innan det kinesiska bolaget har erkänt problemet, enligt CNN. Och trots att Vita huset uppgett att läget inte innebär en fara för arbetarna vid kärnkraftverket så ska det nationella säkerhetsrådet ha hållit ett flertal möten under den senaste veckan rörande situationen i Kina.
Om det finns någon fara för den kinesiska befolkningen har USA en skyldighet att gå ut med informationen, enligt nuvarande fördrag om kärnkraftsolyckor, skriver CNN.
Bör stängas av
Den franska tidningen Les Echos skriver att problemet tycks vara en förhöjd koncentration av ädelgaser i det primära kylsystemet. Tidningen skriver även att läckan kan ha pågått i flera månader. TNPJVC, det delägda bolaget som står bakom kraftverket, informerade nämligen om misstänkta defekter på bränslekanaler redan i oktober 2020. Därefter ska nivåerna ha fortsatt att stiga, vilket enligt Framatomes meddelande fått kinesiska myndigheter att höja tillåtna nivåer, istället för att stänga av reaktorn.
Det franska energiföretaget EDF, som konstruerade kärnkraftverket i fråga och har Framatome som dotterbolag, har vägrat kommentera om reaktorn behöver stängas av. I lördags ska dock EDF ha kallat den kinesiska delägaren CGN till ett brådskande möte. En källa nära EDF säger till Les Echos att personer i företaget vill se snabbare och kraftigare beslut: ”Alla är överens om att vi måste stänga av reaktorn som en försiktighetsåtgärd för att finna orsakerna till denna händelse.”
Kärnkraftverket Taishan är det första av den nya generationen av så kallade EPR-kärnkraftverk. De tillverkas av EDF och liknande teknik används i omdiskuterade och försenade kraftverk i Storbritannien, Frankrike och Finland.
Kina dementerar
Från kinesiskt håll avfärdas uppgifterna om förhöjda strålningsvärden. Under tisdagen uppgav landets myndigheter att strålningsnivåerna runt Taishan är normala, skriver CNN.
– Det finns ingen abnormalitet i strålningsmiljön runt kärnkraftverket. Dess säkerhet kan garanteras, sa Zhao Lijian, talesperson för utrikesministeriet, i samband med en pressträff i Peking.
Zhao Lijian ska ha avstått att svara på följdfrågor om Framatomes varning till USA och specifikt användandet av uttrycket ”överhängande strålningshot”, skriver CNN.
Kärnkraftverkets ägare har också gjort ett skriftligt uttalande på sin hemsida. De skriver att tillståndet vid kraftverket är normalt, och att de nyligen genomfört en lyckad översyn av generator 2. Det nämns inte varför översynen har gjorts eller hur den har gått till.
Kinesiska CGN, som är delägare i kärnkraftverket Taishan, är sedan 2019 svartlistade av USA och får därför inte använda sig av amerikansk teknologi. Beslutet möttes av kritik från kinesiskt håll.