Daniel Rutschman på Skydda skogen anser att SCA:s agerande i skogen visar att de "i stort sett är likgiltiga" för de naturvärden de förstör.
Bild: Privat
Dagens ETC
Skogsbolagsjätten SCA har i över 20 år systematiskt avverkat skogar med höga naturvärden. Trots miljömärkning fortsätter bolaget att planera avverkning i skyddsvärda skogar med rik biologisk mångfald. Det visar föreningen Skydda skogens nya rapport.
Som Sveriges och Europas största privata skogsägare är SCA en gigant inom skogsnäringen. På sin hemsida har bolaget hög svansföring i hållbarhetsfrågor. “SCA:s skogsbruk är certifierat”, slås fast, vilket betyder att bolaget ska bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt i enlighet med certifieringarnas riktlinjer. Skogar med höga naturvärden och rödlistade arter, kan man läsa, behandlas med extra varsamhet.
Folk som köper träprodukter tillverkade av SCA-trä ska helt enkelt kunna göra det med gott samvete, hävdar bolaget.
Skydda skogens nya rapport blottar en annan verklighet. Föreningen har analyserat samtliga skogar som har anmälts för slutavverkning av SCA. Enligt analysen består mer än en tredjedel (37 procent) av dessa skogar av så kallad “sannolik kontinuitetsskog”, alltså skog som inte tidigare har kalavverkats.
Ideella granskningar
Skogsstyrelsen har ansvar för avverkning av skog i Sverige, men har inte resurser att granska fler än ett procent av alla avverkningsanmälningar. Föreningar och miljöorganisationer har därför tagit på sig uppgiften att granska anmälningarna för att skydda skyddsvärd skog.
– Den ideella naturvården gör så gott den kan, men med tanke på det storskaliga skogsbrukets enorma omfattning hinner vi bara med att skrapa på ytan. Mörkertalet är enormt, säger Daniel Rutschman på Skydda Skogen.
I sin rapport har Skydda skogen sammanställt de ideella inventeringar som har gjorts av SCA:s avverkningar under åren. De konstaterar att SCA redan avverkat eller planerar att avverka över 500 skogar med höga naturvärden. Enligt rapporten har dessa värden varit kända för bolaget vid beslutet att avverka.
– Rapporten presenterar ett väldigt sorgligt resultat, där SCA i stort sett är likgiltiga över de naturvärden de förstör, säger rapportförfattare Daniel Rutschman på Skydda Skogen.
“Ett stort bedrägeri”
Att skövlingen av skog med höga naturvärden har fått ske – trots att SCA:s skogsbruk är försett med hållbarhetscertifieringarna FSC och PEFC – gör det hela än allvarligare, framhåller han.
– Det är ett tydligt tecken på att trovärdigheten för dessa miljömärkningar är förbrukad.
Trots att ett flertal klagomål har lämnats in de senaste åren har inget skogsbolag hittills förlorat sin miljömärkning. För Daniel Rutschman utgör dessa nonchalerade larm ett bevis för att hållbarhetscertifieringarna är “ett enda stort bedrägeri”.
– Tyvärr har både FSC och PEFC blivit ett sätt för storskogsbruket att upprätthålla status quo, där man kalavverkar naturskogar och ersätter dem med planterade trädodlingar med katastrofala följder för biologisk mångfald, klimat och renskötsel. Det har, tvärtemot intentionen att gå mot ett mer hållbart skogsbruk, blivit ett sätt för skogsbruket att grönmåla sin skogsskövling.
Det skulle bli spiken i kistan för svensk naturvård om förslagen blev verklighet.
Utredning hotar granskning
Den 19 december presenteras den första delen av regeringens skogsutredning och stora delar av miljörörelsen håller andan. Som Dagens ETC tidigare rapporterat har det slagits larm om att själva utredningsuppdraget innebär allvarliga hot mot skogen. Det kanske allvarligaste är att kravet på skogsägare att anmäla avverkning hos Skogsstyrelsen kan slopas. Enligt flera kritiker skulle en sådan förändring kraftigt försvåra den typ av insyn som utgör stommen i Skydda skogens granskning.
– Det är uppenbart att hela utredningen är ett beställningsjobb från industrin, säger Daniel Rutschman och fortsätter:
– Det skulle bli spiken i kistan för svensk naturvård om förslagen blev verklighet. Skogsstyrelsen har nästan monterat ner sig självt och kan bara granska några få procent av allt som kommer in. Samtidigt är det ju såklart orimligt att det är vi, ideella krafter och skogsgrupper, som ska ta ansvar för granskningen.
"Åsiktsskillnader"
Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA, poängterar i ett mejlsvar till tidningen att granskningen spänner över 25 år.
“Att det över ett kvarts sekel går att samla ihop 500 trakter där det finns åsiktsskillnader och mindre avvikelser innebär inte automatiskt att trakterna som helhet är felaktigt hanterade”, skriver han.
Ola Kårén anser också att de 500 fallen till stor del är "ett urval av trakter som brukats i linje med lag- och certifieringskrav – fast inte på ett sätt som Skydda Skogen önskar”.
I enskilda fall, skriver han, “handlar det till och med om platser där vi fått rätt i högsta juridiska instans”.
PEFC:s vd Christina Lundgren har inte hunnit sätta sig in i rapporten och avböjer därför att kommentera den. I ett mejl vill hon dock betona att det alltid är möjligt att höra av sig med med förbättringsförslag om PEFC-systemet, som revideras regelbundet och i “öppna processer.” Även Anders Esselin, styrelseordförande FSC Sverige, väljer att svara på kritiken i mejlform. Han välkomnar åsikter om och granskningar av FSC. Han nämner också att FSC för en “dialog mellan aktörer med intressen i skogen” och att SCA:s “eventuella” brister kommer bedömas av “oberoende certifieringsorgan”.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.