Frågan är hur levande hoppet kan hållas när en ny rapport som tittat på G20-ländernas energiinvesteringar släpps den 15 juli. Enligt den har nästan hälften av de 20 länderna länderna valt att ösa pengar över fossilbolag för att hålla dem under armarna snarare än över de aktörer som satsar på förnybart.
– Vad vi ser är att länderna i princip gör vad de gjorde före covidkrisen. På så sätt har krisen tyvärr egentligen bara förvärrat de trender vi såg tidigare, säger Ivetta Gerasimchuk från tankesmedjan International Institute for Sustainable Development, en av de 14 miljöorganisationer och forskningsinstitut som varit med och tagit fram rapporten, till Climate Change News.
Sex väljer grönt
De länder som fram till den 1 juli gett mer pengar till fossilt än till förnybart är USA, Ryssland, Australien, Kanada, Frankrike, Indonesien, Saudiarabien, Sydkorea och Turkiet.
De sex länder vars investeringar varit övervägande gröna är Kina, Indien, Japan, Tyskland, Storbritannien och Brasilien.
När det gäller Italien, Mexiko, Argentina, Sydafrika och EU som helhet så saknas dessvärre data för att avgöra huruvida mest pengar lagts i den gröna eller i den smutsiga vågskålen.
Hur pandemin i slutänden kommer att påverka världens strävande mot Parisavtalets mål, att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5–2 grader, återstår att se.
För mycket fossilt
Michael Lazarus, chef för Stockholm Environment Institute, en annan av organisationerna bakom den kommande rapporten, var förra året med och skrev en annan rapport som kom fram till att världen tycks ligga 50 procent över taket för hur mycket fossila bränslen som bör produceras för att klara Parisavtalet. Nu säger han han förväntar sig att årets rapport kommer att hitta en liknande diskrepans mellan mål och verklighet – trots att pandemin fått utsläppen att krympa under våren.
– Men de kan lätt studsa tillbaka till samma nivåer de kommande åren, säger han.
Den brännande frågan för den som vill se att Parisavtalet uppnås är helt enkelt hur världens länder kommer att tackla krisen. Som exempel nämner Climate Change News Costa Rica. Landet har tidigare tagit det radikala beslutet att stoppa allt letande efter olja. Men nu höjs allt fler röster för att slänga förbudet i sjön för att på så sätt få in pengar som kan bidra till återuppbyggandet av landet efter corona.