Räkfiskare vill stoppa vindkraft på västkusten: ”Ren nykolonialism”
Vindkraftsparker på västkusten skulle ”offra hela kustkulturen med fisk och skaldjur” skriver yrkesfiskarna i en debattartikel. På bilden den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund i Öresund.
Bild: Johan Nilsson/TT
Dagens ETC
Planerad havsvindkraft i Skagerrak beskrivs som helt nödvändig för den gröna omställningen i Västsverige.
Men motståndet från yrkesfisket är stort. ”Bohuslän förlorar sin själ. Några svenska räkor kommer inte att finnas” hävdar yrkesfiskarna.
– Det tycker jag är en ganska kraftig överdrift, säger Mats Ivarsson på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
”Förödande”, ”ett dråpslag”, ”ren nykolonialism”. Företrädare för SFPO, Sveriges största organisation för yrkesfiskare, skräder inte orden i sina kommentarer om de planerade havsvindkraftsparkerna i Skagerrak på västkusten.
Enligt organisationens ordförande Peter Ronelöv Olsson är stora vindkraftsparker utanför Bohuskusten ”rena dödsstöten” för räkfisket. I en debattartikel i Göteborgsposten frågar han sig om vi ska ”offra hela kustkulturen med fisk och skaldjur” och förvandla kust och hav till ”gigantiska industriområden?”
"Slut och över för oss"
I en artikelliknande annons i högervridna webbtidningen Bulletin, som beställdes av M och SD i Uddevalla kommun förra året, säger SFPO-ordföranden att ”Bohuslän förlorar sin själ” om havsvindkraften blir verklighet.
Det är inte möjligt att bottentråla i de områden där de flytande vindkraftverken är förankrade med långa vajrar, anser de.
– Blir det två parker är det slut och över för oss, säger han i annonstexten.
Enligt Mats Ivarsson, chef på fiskenheten på Länsstyrelsen i Västra Götaland, går det inte att bortse från att vindkraftsetableringen kan medföra att enskilda fiskeföretag kan drabbas ekonomiskt. Men han håller inte med om SFPO-ordförandens påstående om det svenska räkfiskets död om två havsvindparker uppförs.
– Det tycker jag är en ganska kraftig överdrift säger han.
Ett "värsta-scenario"
Nyligen presenterades en analys av de ekonomiska konsekvenserna för bottentrålfisket i de aktuella områdena, som ger en annan bild än den SFPO målar upp. Enligt rapporten, som beställts av Länsstyrelsen i Västra Götaland, kommer den planerade havsvindkraften att påverka framför allt fisket efter nordhavsräka. Men de samhällsekonomiska konsekvenserna bedöms bli begränsade. Om samtliga fem planerade vindkraftsparker i Skagerrak byggs skulle en tredjedel (33 procent) av räkfisket kunna gå förlorat och cirka 25 personer mista sin inkomst, enligt analysen. I kronor handlar det om en förlust på 27 miljoner per år inom räk- och kräftfisket.
Mats Ivarsson framhåller att siffrorna utgör analysens ”värsta-scenario”.
– Siffran kopplar till en situation där man måste stänga fisket i alla fem planerade vindkraftsområden i Skagerrak och att inget av fisket skulle kunna flyttas till områden utanför. Det bedömer inte vi som särskilt sannolikt, säger Mats Ivarsson.
Kan fiske som idag bedrivs inom utpekade områden flytta till andra fiskevatten?
– Att flytta fisket skulle innebära ett ökat fisketryck i omkringliggande områden. Vilka effekter det skulle få för ekosystemens förmåga att bära det fisket och för lönsamheten vet vi inte, det skulle vi behöva utreda vidare, säger Mats Ivarsson.
”5 000” drabbade
Regeringen gav nyligen tummen upp för vindparken Poseidon utanför Stenugnsund. Om även Västvind får tillstånd skulle det enligt analysen innebära att tre procent av räkfisket kan gå förlorat. Två personer inom räkfisket mister då jobbet och drygt två miljoner kronor i förädlingsvärde skulle gå förlorade, enligt analysen.
SFPO:s ordförande Peter Ronelöv Olsson hävdar i Bulletin-annonsen att 5 000 personer inom näringen på havet och i land kommer att påverkas. ”Blir det två parker är det slut och över för oss”, säger Ronelöv Olsson.
Den siffran känner inte Mats Ivarsson igen.
– År 2021 var enligt Havs- och vattenmyndigheten det totala antalet sysselsatta på svenska fiskefartyg i både Skagerrak och Kattegatt 273 personer. I beredningskedjan sysselsätter trålfisket efter både kräfta och räka ytterligare omkring 60 personer fram till grossistledet. Vi ser inte att 5 000 personer skulle kunna påverkas, säger han.
”Missvisande”
Mathias Ivarsson är ordförande för Räkkommittén på SFPO. Han kallar i mejlsvar länsstyrelsens konsultrapport ”helt missvisande i flera avseenden”, och framhåller att endast ett fyrtiotal aktiva räkbåtar idag finns kvar i den svenska fiskeflottan.
– Tanken att fisket skall flyttas från ett område till ett annat känns som en teoretisk konstruktion för att ge sken av att fisket påverkas mindre än det gör. De flesta fiskare som förlorar inkomster från räkfisket på grund av vindkraften förlorar även stora värden vad gäller fisket efter konsumtionsfisk. Vad jag förstår har man inte tagit med förlorade intäkter från fiskfisket, en mycket märklig hantering, skriver Mathias Ivarsson på SFPO.
Mats Ivarsson på länsstyrelsen förklarar att fiskfisket inte är med i analysen eftersom det inte sker något riktat fiske efter matfisk i områdena.
– Den konsumtionsfisk som tas upp är bifångster till räk- och kräftfisket, med ett betydligt lägre värde än skaldjursfisket, säger han.
På frågan om vad SFPO anser om länsstyrelsens förslag om att kompensera drabbade fiskare ekonomiskt svarar Mathias Ivarsson:
– Jag hoppas verkligen dessa exploatörer får betala för sig. Det är inte riktigt att enskilda yrkesfiskare blir stående med miljonskulder och utan jobb, för att Vattenfall (som äger projektet Poseidon, reds anm) vill experimentera med vindkraft.
Var anser ni att vindkraft kan byggas istället om inte i Skagerrak?
– Vi hade gärna sett att man involverade oss i vindkraftsplanerna i ett tidigare skede. Då hade vi tillsammans kunnat titta på vilka vatten som har minst påverkan på fisket. Det borde finnas ytor längs våra kuster där det både är billigare att bygga vindkraft och där det inte slår ut fiskerinäringen.
Kategoriskt nej
En företrädare för ett vindbolag som vill vara anonym säger till Dagens ETC att fiskenäringen agerar som om de vore det enda intresset som vindbolagen behöver ta hänsyn till.
– Vi gör en avancerad screening med olika riksintressen och försöker hitta platser med få intressen där det är ekonomiskt möjligt att bygga. Vi har fått förslag från enskilda fiskare att bygga vindkraft på Bohusläns klippor. För oss hade inte det varit något problem, men länsstyrelsen hade sagt nej innan vi ens lagt fram förslaget, säger hen.
Som det ser ut nu säger fiskeorganisationerna nej till alla havsvindparker, oavsett erbjudande om ersättning och om att samordna placeringen, enligt hen. Men Poseidon, som av SFPO pekas ut som ett av det viktigaste vattnen för räkfisket i Skagerrak, har ändå fått tillstånd av regeringen.
– Det vore smartare om de sa vilka parker som är bättre och sämre ur fiskesynpunkt, så regeringen kan ta hänsyn till det. Nu säger de att alla är dåliga. Det ställer till det för fisket i stort, säger hen.
Ekonomisk kompensation
Enligt Mats Ivarsson på länsstyrelsen är vindkraftsparkerna väldigt viktiga för den gröna omställningen i Västsverige.
Vad säger du om att det enligt analysen handlar om max 27 arbetstillfällen som kan försvinna, ställt mot den klimatnytta havsvindkraften kan göra?
– Tittar vi på hur många arbetstillfällen den ökade energiproduktionen kommer att vara en förutsättning för, pratar vi om tusentals arbetstillfällen i Västsverige.
Vad händer om övriga havsvindparker får nobben?
– Då blir det svårare att genomföra den gröna omställningen och öka energiproduktionen så mycket att framtida industrietableringar faktiskt går att genomföra i Västsverige, säger Mats Ivarsson och tillägger:
– Även om det blir relativt små samhällsekonomiska konsekvenser kan man inte bortse från att det kan drabba enskilda fiskeföretag. Vi föreslår därför till regeringen att låta undersöka hur en ekonomisk kompensation för de fiskare som drabbas skulle kunna se ut.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.