Protester mot Stora Enso: ”Förstör värdefulla ekosystem”
Protester mot Stora Ensos verksamheter, utanför massafabriken i Skutskär. Polis var på plats men ingen greps.
Dagens ETC
I måndags protesterade aktivister utanför skogsbolaget Stora Ensos massabruk utanför Gävle, mot bolagets ohållbara skogsbruk.
– Stora Enso förstör värdefulla ekosystem i både nordiska och latinamerikanska länder. Vi vill att det ska uppmärksammas, säger aktivisten Sofia Olsson från Skogsupproret.
Stora Enso är en skogsindustrikoncern som huvudsakligen producerar massa och pappersprodukter. Koncernen kontrolleras av familjen Wallenberg och finska statens ägarbolag Solidium och har verksamhet över hela världen.
Bolaget eller företag som bolaget är delägare i har kritiserats för så kallad landgrabbing, alltså att utan lagstöd lägga beslag på mark, bland annat i Guangxiprovinsen i södra Kina. Enligt de aktivister som på måndagen blockerade en ingång till Stora Ensos massabruk i Skutskär utanför Gävle har Stora Enso gjort sig skyldigt till landgrabbing även i länder som Brasilien och Uruguay. Där är Stora Enso delägare i företag som kontrollerar eukalyptusplantager på hundratusentals hektar.
– Aktivister och representanter för urfolksgrupper har berättat för oss att bolag som Stora Enso är delägare i, som Veracel i Brasilien och Montes del Plata i Uruguay, bedriver verksamhet på mark som beslagtagits från urfolk och småbrukare utan domstolsbeslut. Det styrks av flera källor, säger Sofia Olsson, presskontakt för Skogsupproret som var en av gräsrotsrörelserna som deltog i aktionen.
– I Brasilien har mellan 40 000 och 60 000 hektar mark beslagtagits från människor av Veracel enligt lokalbefolkningen. Delar av detta är under utredning av federal polis i Brasilien.
”Skräck och skandal”
Sofia Olsson hänvisar även till forskaren Markus Kröger, docent i utvecklingsstudier vid universitetet i Helsingfors, som har studerat marktvister som rör Veracel sedan 2005 och besökt regionen flera gånger.
– Han säger att situationen där är så dramatisk att lokala jurister beskriver den som en skräck och en skandal, och att nordiska företag bara inte kan agera så.
Förutom landgrabbing handlar det bland annat om att eukalyptusplantagerna förstör den biologiska mångfalden och slukar så mycket vatten att det leder till sötvattenbrist. Våren 2023, efter att Uruguay drabbats av akut dricksvattenkris, bildades en rörelse för vatten, som håller skogsbolagen särskilt ansvariga för situationen.
Kräver att mark ges tillbaka
Aktivisterna kräver att Stora Enso betalar skadestånd till de människor som drabbats av företagets verksamhet både socialt och på miljöområdet. De kräver att mark som enligt dem tagits från urfolk och småbönder lämnas tillbaka och att eukalyptusplantagerna återställs genom rewilding-program.
Sofia Olsson framhåller att trädplantager och ohållbart skogsbruk är ett hot mot den biologiska mångfalden och lokalsamhällen i hela världen, även i Sverige.
Aktivisterna kräver därför också att den svenska regeringen inför ett omedelbart ett moratorium för all avverkning av återstående kontinuitetsskog och förbjuder kalhyggen.
Inga svar
Under aktionen stoppades några lastbilar från att passera in på området. Utgående trafik dirigerades om till en annan grind.
– Polisen har varit på plats men vidtog ingen åtgärd, sa Sofia Olsson.
Carl Norell är presschef på Stora Enso. Han skriver i ett sms att aktionen gick lugnt till, att företaget stöttar rätten att demonstrera men att Stora Enso avböjer ytterligare kommentarer.
När Dagens ETC vill ställa fler frågor om kritiken ombeds tidningen att skicka frågorna via mejl. Vid denna tidnings pressläggning hade Stora Enso inte återkommit med några svar.