Priset vid pump – en känslig fråga på klimattoppmötet
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) får kritik inför toppmötet.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Dagens ETC
Minskade fossila subventioner lyfts fram som en av de viktigaste åtgärderna för att undvika en katastrofal upphettning av planeten.
Men klimatminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte ge något tydligt svar på om Sverige kommer att driva på i den frågan under FN:s klimattoppmöte som inleds på torsdag.
– Det är en indikation på hur svårt det är för regeringen att driva aktiv och ambitiös klimatpolitik med stöd hos SD, säger forskaren Mathias Fridahl.
Vid klimatmötet Cop26 i Glasgow för två år sedan enades över 190 länder om att ”fasa ut ineffektiva fossila subventioner, samtidigt som riktade stöd ges till de fattigaste och mest utsatta i linje med nationella förhållanden”.
Men till följd av bland annat energikrisen i Ukrainakrigets kölvatten, ökade förra året de globala fossila subventionerna i stället till rekordhöga 70 000 miljarder kronor, långt mer än vad världens regeringar lägger på utbildning, enligt IMF.
I stället för att som överenskommet rikta stöd till de fattigaste, har länder som Sverige sänkt skatten på drivmedel och ökat reseavdrag på sätt som enligt exempelvis forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet gynnar höginkomsttagare mest.
Inom EU mer än dubblerades de fossila subventionerna förra året till 1 300 miljarder kronor, och i år räknar EU-kommissionen med att de landar på omkring 1 200 miljarder kronor.
I klimatförhandlingarna på Cop28 i Dubai kommer EU gemensamt driva på för en utfasning av fossila bränslen utan ”utsläppsminskande åtgärder”, alltså koldioxidinfångning och lagring.
Men att åstadkomma utfasningen genom att ta bort fossila subventioner har blivit en känslig fråga.
– Det är en känsligare fråga i EU nu än före Ukrainakriget, säger Mathias Fridahl som forskar om klimatpolitik vid Linköpings universitet. – Det är lättare för EU att argumentera för att fasa ut fossila bränslen på längre sikt än att argumentera för att fasa ut subventioner till fossila bränslen i dagsläget, eftersom man själv subventionerar så mycket.
Vid en pressträff med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i förra veckan om Sveriges prioriteringar inför Cop28, tog Dagens ETC upp frågan om fossila subventioner.
Kommer Sverige driva på för minskade fossila subventioner globalt, och hur går det ihop med regeringens politik här hemma med ökade fossila subventioner sedan ni tillträdde?
– Sverige kommer att driva på för utfasning av fossila bränslen, och det är det fokuset som Sverige håller. Just att fasa ut fossila subventioner är ständigt närvarande i alla de här förhandlingarna, och det är ingenting som Sverige motsätter sig på global nivå. Däremot så ser vi från regeringens sida i en nationell kontext att vi vill påskynda elektrifieringen, och att vi behöver ta hänsyn till exempelvis Rysslands krig och konsekvenserna det har fått för bränslepriserna, säger Romina Pourmokhtari.
Forskaren Mathias Fridahl kommenterar:
– Pourmokhtaris undvikande svar på en väldigt direkt och tydlig fråga är en indikation på hur svårt det är för regeringen att driva aktiv och ambitiös klimatpolitik med stöd hos Sverigedemokraterna. Hon tycks vilja skifta fokus från vad regeringen inte gör till vad den gör, och sätta strålkastarljuset på de delar av det svenska klimatarbetet som kan uppfattas som progressivt och ducka de mer besvärliga frågorna i den spretiga klimatpolitiska kompromissen.
SD är kanske det parti som insisterat mest på sänkta bränslepriser, men som Romina Pourmokhtari också konstaterar gick samtliga riksdagspartier utom Miljöpartiet förra året till val på att sänka priset vid pump.
Mathias Fridahl anser att det hade varit möjligt att driva en mindre klimatskadlig politik.
– Det finns mycket bättre sätt att hantera behovet av stöd för transportsektorns omställning på landsbygden till exempel.
EU har en tuffare linje
Jämfört med EU-ländernas regeringar kommer EU-parlamentet att driva en mer ambitiös linje mot fossila subventioner på Cop28. Nästan tre fjärdedelar av parlamentets ledamöter röstade i förra veckan igenom en uppmaning till medlemsländerna och EU-kommissionen att stoppa alla direkta och indirekta subventioner av fossila bränslen senast 2025 och att uppmuntra övriga världen att göra likadant.
Heléne Fritzon (S) är en av de femton EU-parlamentariker som ingår i parlamentets delegation till klimatmötet i Dubai.
”De senaste två åren har vi fördubblat andelen förnybar energi i Europa. Det visar vad vi kan åstadkomma när vi går samman och beslutar oss för att agera. (…) På Cop28 måste Europaparlamentet sätta ytterligare press, både på andra stora ekonomier men också på EU själva att komma framåt i diskussionerna om hur man ska få bort de fossila subventionerna”, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.