I kväll avslutas klimattoppmötet COP24 i Katowice. Förhandlingarna, som pågått i snart två veckor, går trögt, inte minst sedan de fyra oljeländerna USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait har blockerat resten av världens försök till höjda ambitioner. Den svenska miljörörelsen är försiktigt optimistisk.
– Som vanligt drar det ut på tiden, men vi hoppas fortfarande på att nå en hyfsad överenskommelse till imorgon kväll, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen på plats i Katowice.
”Skickar en dålig signal”
Finansieringen är en av de stora knäckfrågorna. Klimatstödet från rika till fattiga länder för att kunna nå sina åtaganden, där Sveriges linje försämrades efter att M/KD-budgeten röstades igenom i riksdagen.
– Vi hade räknat med att annonsera 200 miljoner kronor till de fattigaste länderna. Det kan vi inte göra nu och det skickar en väldigt dålig signal, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till Aftonbladet.
– Generellt är Naturskyddsföreningen väldigt oroade över den budget som togs i onsdags, även nationellt, men också får de pengar man hade tänkt lova här i Katowice. Det är här och nu som man behöver lägga pengar på bordet, säger Karin Lexén.
På onsdagskvällen kom ett framsteg i förhandlingarna när bland annat EU, Kanada, Mexiko och flera utvecklingsländer gick ut och lovade höjda ambitioner för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Enligt många är det den mest positiva nyheten från klimattoppmötet hittills.
– Andan från Paris är tillbaka. Uttalandet kommer hjälpa till att öka ambitionerna i de här kristiderna och de hittills otillfredsställande samtalen, säger Wendel Trio, chef för europeiska paraplyorganisationen Climate Action Network.
”Otroligt viktigt”
Karin Lexén från Naturskyddsföreningen håller med om att uttalandet om höjda ambitioner är positivt.
– Det är otroligt viktigt att länder kliver fram, för om vi ska nå Parisavtalets mål måste vi höja ambitionerna. Det är bara två år kvar till 2020 och det behöver komma signaler nu om att länder skärper sina åtaganden. Det här ger lite energi in i det, säger hon.
Regelboken för hur världens länder ska nå de uppsatta målen i Parisavtalet ska vara klar på fredagskvällen.
– Att det blir en regelbok är helt klart, men det är svårt säga hur långt den kommer gå. Finns vissa orosmoln, men det är för tidigt att ge upp. Det är sista dagarna som det händer, säger Karin Lexén.