I en annons förklädd till folkbildande nyhetsartikel i Lysekilsposten utger sig Preem för att vilja reda ut ”de många missförstånd” som uppkommit kring bolagets omtvistade utbyggnad av raffinaderiet på orten. Att den planerade utbyggnaden skulle komma att innebära en ökning av de klimatskadliga utsläppen uppges vara en helt felaktig slutsats, som man med bestämdhet slår ifrån sig i den artikelliknande texten. Tvärtom kommer ”utsläppen längs med hela värdekedjan att minska – inte att öka” till följd av utbyggnaden, uppges i texten.
Fälld av Reklamombudsmannen
Men till följd av annonsens artikelliknande utformning, i vilken det enbart med små tunna bokstäver högst upp på tidningsuppslaget framgår att det inte är frågan om något redaktionellt material, utan en annons, fälldes såväl avsändaren, Preem, som tidningsutgivaren av Reklamombudsmannen tidigare i veckan.
Värst i landet
Gustav Martner, kreativ chef på Greenpeace Sverige och tidigare ordförande för Sveriges kommunikationsbyråer, är långt ifrån förvånad över informationskampanjen med Preem som avsändare.
– Preem är de absolut mest notoriska greenwasharna vi har i det här landet. Detta är knappast heller det västa jag sett, de har haft 18 stycken liknande advertorial-annonser i Dagens Nyheter, och lika många i Expressen, säger han.
”En ren lögn”
Påståendet om att utbyggnaden av Preemraff i Lysekil i själva verket skulle medföra en minskning av de totala klimatutsläppen är inget annat en ren lögn, menar Gustav Martner.
– Den här greenwashing-kampanjen handlar om en enda sak: Preem vill släppa ut brutalt mycket mer koldioxid. Deras hittepå-begrepp "minskning i värdekedjan" innehåller hänvisningar till teknik på experimentstadiet och som klimatforskare menar absolut inte ska användas för att motivera större utsläpp. Dessutom vill Preem inte binda sig juridiskt till att faktiskt leverera några utsläppsminskningar över huvud taget.
”Ett demokratiproblem”
Det mest skrämmande är att deras kampanjer ändå ser ut att fungera, poängterar han.
– Preem lägger massor av extra reklammiljoner på sådana här saker nu, och det ser tyvärr ut att fungera, eftersom många konsumenter uppfattar dem som hållbara.
Något som inte bara är ett miljöproblem, framhåller Gustav Martner.
– Det är även ett gigantiskt demokratiproblem. Det finns nämligen ett högt krav på sanning i reklamen som vi matas med. Den är en del av yttrandefriheten på det sättet. Men de här annonserna från Preem lever verkligen inte upp till de sanningskraven, säger han.
Lysekilsposten AB anser i ett yttrande till Reklamombudsmannen att annonsen hade en mycket tydlig annonsmarkering högst upp. Därför uppfyller annonsuppslaget kravet på reklamidentifiering, menar de.
Annonsen plockades ner från tidningens sajt under fredagen. Dagens ETC har sökt Lysekilsposten för en kommentar, utan framgång.