Frågan är vilket intresse skogsägare och skogsbolag som anmält ett område för avverkning har av att ta reda på och ta hänsyn till fridlysta och rödlistade arter, särskilt som risken att fällas för artskyddsbrott är försumbar.
Dagens ETC
När kraven ökar på Skogsstyrelsen att följa artskyddsförordningen och EU:s naturvårdsdirektiv vänder sig myndigheten till regeringen – för att få mer resurser och regeländringar. Vilka regeländringar myndigheten vill ha och varför är dock oklart, och någon ambition att leva upp till lagstiftningens krav verkar inte finnas.
– Vi har aldrig kunnat och kommer aldrig att kunna granska alla enskilda ärenden, det blir stickprov, säger biträdande avdelningschef Johan Eriksson.
Karin Holmberg
Text
I ett par tidigare artiklar har Dagens ETC berättat om hur skog med fridlysta arter – i strid med EU-lagstiftning – skövlas för att Skogsstyrelsen (SKS) inte fattar beslut som stoppar eller begränsar avverkningarna. Ett par domar på senare år ökar pressen på myndigheten att följa gällande regelverk. Det betyder att SKS har en skyldighet att alltid bedöma om det föreligger risk för skada på en fridlyst art. Sedan domarna meddelades har antalet överklaganden rusat i höjden.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Karin Holmberg
Text