Polisen kritiseras för hårdfört agerande vid klimataktioner
Dagens ETC
Svenska åklagare har för första gången häktat klimataktivister – två tyska medborgare som misstänks för sabotage. Vidare har flera danskar och finländare som ville delta i en civil olydnadsaktion mot Cementa i helgen stoppats vid gränsen och satts i förvar.
Aktivister anklagar rättsväsendet för att överreagera. Samtidigt utreder JK polisen för grundlagsbrott efter att ha fört iväg två journalister i samband med klimataktion i juni.
Sedan mars i år har en grupp klimataktivister återkommande spärrat av motorleder i Stockholm genom att springa ut på vägarna, sätta sig på marken och hindra bilar från att köra vidare. De kräver att regeringen återställer utdikade våtmarker – ett effektivt sätt att få ned koldioxidutsläppen i Sverige. Aktionerna har väckt uppmärksamhet, inte minst sedan influeraren Jan Emanuel Johansson fastnade i en av deras bilblockader och började släpa bort aktivister från körbanan.
Nyligen var det dags igen. Den 17 och 22 augusti blockerade Återställ våtmarker Centralbron samt Södra länken i Årsta – med ett trettiotal gripanden som följd. Nu har två av personerna häktats och blir därmed de första klimataktivisterna som häktas i Sverige.
Det handlar om fysikern Christian Bläul, 42, och klimatstudenten Kevin Hecht, 30, båda från Tyskland.
Philip Gunnarsson är förundersökningsledare i ett av fallen.
– Det särskilda häktningsskälet är flyktfara, säger han till Dagens ETC.
”Helt oproportionerligt”
Josefin Eidrup Dahlberg, presskontakt för Återställ våtmarker, är kritisk till myndigheternas agerande.
– Vi tycker att det är helt oproportionerligt att häkta fredliga personer som kämpar för nutida och framtida generationer. Regeringar världen över behöver agera på klimatkatastrofen, inte spärra in dem som ringer i alarmklockan, säger hon till Dagens ETC.
Samtidigt bryter ni mot lagen i samband med era aktioner – då räknar ni väl med att det kan få rättsliga konsekvenser?
– Vi använder oss av fredlig civil olydnad för att dra uppmärksamhet till våra krav, och till det hör att vi ska acceptera våra straff. Men vi tycker att brottsrubriceringen är hög på lösa grunder. Det tyder på att rättsväsendet inte vet vad de ska göra med klimataktivister.
Sammanlagt utreds ett femtiotal aktivister just nu för brottet sabotage, vilket polisen motiverar med att de blockerat trafiken och skapat störningar och köbildningar.
Det verkar som att ni lägger mer resurser på att bygga fall mot klimataktivister på senare tid. Är det en medveten strategi?
– Det tror jag inte och det är inget som jag hört, säger förundersökningsledaren Philip Gunnarsson.
Befinner sig i förvar
Under onsdagen kom beskedet att svensk gränspolis såväl i Stockholm som Skåne också stoppat och frihetsberövat danskar och finländare som rest till Sverige för att delta i en demonstration mot Cementa på Gotland.
– Polisen tog alla med stor ryggsäck till sidan och valde ur några av oss som fick följa med till ett rum, säger Anders Brandt, en av dem som stoppades av polisen i samband med att han steg av finlandsfärjan.
Han berättar att han fördes vidare till en polisstation för förhör, där han fick veta att polisen har rätt att utreda varför han är i Sverige och vad han ska göra här, samt bestämma om han ska få resa in i landet. Efter förhöret fördes han vidare till förvaret i Märsta – där han också befinner sig när Dagens ETC når honom via telefon torsdag eftermiddag. På polisstationen såg Anders Brandt också en kopia på sin id-handling.
Hur mår du?
– Helt okej, jag är chokad och arg. Personalen här på Migrationsverket är väldigt trevliga. Alla har frågat hur i helvete jag har hamnat här.
Anders Brandt säger att han inte har haft för avsikt att delta i civil olydnad, eftersom han inte vill bryta mot lagen i Sverige.
– Jag ville bara delta i demonstrationen.
Dagens ETC har sökt polisen i Stockholm, men där är flera medarbetare på kurs under torsdagen.
Däremot svarar Calle Persson, presstalesperson för polisen i Malmö, på frågor.
Varför stoppades klimataktivisterna?
– En buss med 15 personer ombord kontrollerades, varav en av dem har tagits i förvar under tiden som det utreds om personens förehavanden är förenliga med inresa i landet.
Är det en koordinerad insats mot klimataktivister, eftersom något liknande också skedde vid finlandsfärjan i Stockholm?
– Jag känner bara till ärendet hos oss. Varje dags väljs ut många bussar för kontroll, och ofta är det enskilda gränskontrollanter som väljer ut vilka som ska kontrolleras.
Har ni fotograferat personernas id-handlingar?
– Det vet jag inte, men det kan säkert ha hänt, särskilt i fallet med personen som är förvartagen.
Vad händer med de uppgifterna?
– Jag vet inte om de sparas, mer än för register- och statistiksyfte. Alla slagningar bakspårs ju, ifall vi i polisen till exempel har gjort något fel.
Krävt skärpa straff
Under våren har Moderaterna krävt skärpta straff för klimataktivister som blockerar motorleder, inklusive obligatorisk häktning för dem som gör det upprepande gånger. Sverigedemokraterna har kommit med liknande utspel.
Samtidigt utreder Justitiekanslern just nu polisen för grundlagsbrott, efter att polisen i juni grep två journalister som bevakade en av Återställ våtmarkers aktioner. JK:s besked kom i onsdags, bara två dagar efter att ytterligare två journalister stoppats av polisen i samband med sitt yrkesutövande. Det handlar om fotografen Markus Jordö, som jobbar med en SVT-dokumentär om dialogpolisens arbete, samt en tysk fotograf.
Till Journalisten säger Markus Jordö att han tvingades tillbringa nio timmar i en poliscell, fick sin utrustning beslagtagen och även var tvungen att klä av sig naken. Såväl Journalistförbundet som Reportrar utan gränser har reagerat starkt mot gripandet.
– Sammantaget är det tre tillfällen vi vet om i närtid och det man kan notera är att det har stegrats, från att journalister blivit hindrade eller bortförda till att de helt sonika grips, hålls i en cell och får sin utrustning beslagtagen, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser, till DN.
– Jag har respekt för att polisyrket är stressigt men man borde kunna ta fem minuter för att stämma av. Det är helt uppenbart att polisen i Storstockholm inte har tillräcklig kunskap om journalisters arbetssituation och källskyddet, fortsätter han.