”Det är inte livshotande, jag mår helt okej nu, men jag blev tvungen att avbryta”, säger klimataktivister Calle Saxerbo.
ETC nyhetsmagasin
Calle Saxerbo, 68 år och tidigare polis är van att hantera stress. Men sedan några år tillbaka har han drabbats av hjärtflimmer vid enstaka tillfällen. Nu senast i samband med att han deltog i en blockad av torvindustrin med aktionsgruppen Återställ våtmarker.
– Det är inte livshotande, jag mår helt okej nu, men jag blev tvungen att avbryta.
Rebecka Bohlin
Text
På kvällen efter en lång dag då ett 20-tal aktivister blockerat infarten till företagen Neova och Hasselfors gardens torvbrytningsindustri utanför Hallsberg mådde Calle Saxerbo väldigt bra.
– Jag var glad, mådde toppen! Det känns så bra att få göra något aktivt genom de här civil olydnads-aktionerna, så att det kommer upp på agendan hur dåligt regeringen sköter detta.
Men han hade svårt att sova och vaknade flera gånger under natten, vilket är ovanligt.
På morgonen kände han genast igen symptomen.
– Det känns som ett flipperspel i bröstet och jag fick tillfälliga blodtrycksfall. Det är inte livshotande, men du blir helt kraftlös. Nu har jag fått behandling med elchocker på sjukhus så att hjärtat slår normalt igen.
Hur känns det att behöva avbryta?
– Du anar inte hur sorgligt det är, jag grät på tåget hem. Jag gråter inte ofta, det är jobbigt att bara prata om det. Jag inser att jag inte kan delta i de skarpaste lägena, hälsan måste gå först. Men jag fortsätter stötta klimatkampen, ekonomiskt, och jag tänker att jag säkert kan hjälpa till med annat också, till exempel logistik, jag får se. På något sätt ska jag bidra.
Känslan efter att ha suttit i en blockad en hel dag i måndags är blandad. Dels känner Calle Saxerbo en glädje över att blockaderna kommit igång, vilket han hoppas ska få regeringen att reagera och förbjuda torvbrytning.
– Lagstiftningen behöver förändras snabbt, förbjuda fossila verksamheter så fort som möjligt. Torvbrytningen är en av de lättaste verksamheterna att få stopp på det skulle inte påverka samhället i negativ riktning.
Samtidigt känner han sig kränkt över att ha blivit gripen och lagförd för olaga intrång.
– Jag känner mig kränkt av stat och myndighet som använder hårdare och hårdare repressiva åtgärder mot oss. Det är auktoritära tendenser som blommar upp, vilket jag tycker är bedrövligt! De slår mot oss som gör detta av humanitära skäl, för att hejda klimatkrisen. Och detta trots att FN:s generalsekreterare uttryckligen har sagt att stater inte ska agera mot klimataktivister med repressalier, vi behövs! Att jag ska behöva sitta i en rättegång oh försvara mig är bedrövligt, det är de fossila företagen som borde stå till svars.
Aktionerna mot torvindustrin har fortsatt efter att Calle Saxerbo fick avbryta på tisdag morgon. Under tisdagen genomförde aktivisterna en aktion där de fysiskt fyllde igen diken runt en torvtäkt i Ekeby utanför Hallsberg för att återställa en torvtäkt till en våtmark. Sju personer greps.
Aktionerna, som genomförs av Återställ våtmarker är planerade att fortsätta i en hel månad.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Rebecka Bohlin
Text