Den 2 november gav FN:s klimatpanel IPCC ut en rapport som påpekade att världen måste fasa ut fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen till noll senast 2100. Detta för att undvika en temperaturhöjning på fem grader, som skulle få katastrofala följder.
Vid ett möte i Bryssel den 28 oktober mellan EU:s energi- och miljöministrar föreslog flera länder, däribland Sverige, Tyskland, Belgien och Holland och Frankrike, att IPCC:s mål om stoppade utsläpp ska bli till en policy för hela EU. Men detta stoppades av Polen, Tjeckien, Bulgarien och Lettland. Det visar läckta dokument som brittiska The Guardian har tagit del av.
– Det är skamligt, säger Bas Eikhou, parlamentsledamot för det holländska Gröna partiet till The Guardian.
Bakgrunden till att Polen sätter stopp är att kolet står för 90 procent av elförsörjningen i landet.
– Det skulle krävas investeringar på flera miljarder euro för att komma bort från detta, säger Jakub Swiecicki, Polen-expert på Utrikespolitiska institutet, till Dagens ETC.
Bromsar klimatsatsningar
Polen har tagit täten för den östeuropeiska alliansen Visegrad, som även består av Tjeckien, Ungern och Slovakien, när det gäller hur klimatfrågan ska drivas i EU. Polen har under de senaste åren varit det land som mest agerat bromskloss för EU:s klimat-ambitioner, och andra kolberoende länder i östra Europa har följt efter.
Under FN:s klimattoppmöte i Qatars huvudstad Doha 2012 ställde sig Polen ensamt i vägen för en kompromiss om EU:s utsläppsrätter. Däremot kunde EU-länderna vid ett möte i Bryssel tidigare i år enas om att minska växthusgasutsläppen med 40 procent jämfört med nivån 1990 till år 2030. Polen hotade med veto, och kompenserades med extra utsläppsrätter och finansiellt stöd. Men det har inte tagits emot väl i Polen.
Krav på riksrätt
– Oppositionen har anklagat regeringen för att släppa fram prishöjningar på värme och elektricitet. Det har lyfts krav på att dra regeringen inför riksrätt, säger Jakub Swieciki.
– Men jämsides med oppositionens röster om riksrätt för ”förrädarna” från regeringen för att de tillät höjda priser på på el och värme, höjdes andra röster som menade att Polen äntligen slår in på vägen mot renare luft, säger Jakub Swieciki.
Han tror Polens roll i EU försvagas av landets agerande i klimatfrågan:
– Trovärdigheten minskar för tidigare premiärminister Donald Tusk, när han tillträder som ordförande för Europeiska rådet den 1 december. Särskilt med tanke på att en av hans prioriteringar är att skapa en gemensam marknad för energi.