Detta skriver flera internationellt erkända klimatforskare, däribland Johan Rockström, i en artikel som publiceras i den ansedda forskningstidskriften Nature den 28 november.
– Det betyder att det inte bara är den mänskliga pressen på jorden som fortsätter att stiga till nivåer som saknar motstycke. Vi måste också erkänna att vi har underskattat risken för att släppa lös oåterkalleliga förändringar, där planeten själv förstärker den globala uppvärmningen, säger Johan Rockström.
Tidigare i veckan berättade Dagens ETC om den nya FN-rapporten om utsläppsgapet, skillnaden mellan ländernas nuvarande klimatambitioner och vad som krävs för att klara 1,5-gradersmålet. Där konstaterades att världen, med dagens målsättningar, är på väg mot en uppvärmning runt 3–3,2 grader, det vill säga långt över Parisavtalets mål.
Oåterkalleliga tröskeleffekter
Men även denna kalkyl kan vara för låg, om hänsyn tas till de oåterkalleliga tröskeleffekterna. Forskarna bedömer att det är troligt att 1,5-gradersgränsen kommer att överstigas redan år 2040, samtidigt som de bedömer det som osannolikt att den fossila ekonomin kommer att överges tidigare än 2050 med dagens åtgärder.
I värsta fall leder det till att alla framtida generationer låses fast i vad forskarna kallar ett ”hot house”, det vill säga en självuppvärmande planet där temperaturen börjar skena iväg.
– Vi kan redan ha klivit över tröskeln för en kaskad av samspelande tröskeleffekter. Men hastigheten för deras utveckling, och därmed riskerna som de för med sig, kan minska om vi stoppar utsläppen, säger en av medförfattarna, professor Tim Lenton, chef för Global Systems Institute, vid University of Exeter.
Samspelet mellan dagens tröskeleffekter och framtida är svåra att förutse men forskarna är överens om en sak: ”Ingen ekonomisk nyttokostnadsanalys kommer att hjälpa oss. Vi måste ändra strategin för klimatproblemet.”
Imorgon röstar Europaparlamentet om ett klimat- och miljönödläge i EU, något som tidigare har utropats av många städer och regioner i över 20 länder. Syftet med detta är att sätta press på medlemsländerna inför FN:s klimattoppmöte i Madrid, där världens ledare möts 2–13 december för att besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris.