Efter många turer och förseningar har frågan nu prövats under snart en månad i Blekinge tingsrätt. Budskapet under rättegångens sista dag när kommunen höll sitt slutanförande var att kommunen inte anser sig vara skyldig att betala ut skadestånd till de Kallingebor som fått i sig stora mängder PFAS via dricksvattnet.
– Vi menar att svensk skadeståndsrätt inte omfattar den typen av skador, som handlar om framtida risk, och att käranden inte har kunnat bevisa att de lidit den skada de påstår, säger Mathias Kågell-Landgren, ombud för Ronneby kommun, till SVT Nyheter.
Kommunen menar att alla de 165 personer som stämt Miljöteknik måste kunna bevisa att de lidit skada. Men en individuell bedömning för varje fall är inte möjlig att genomföra, enligt advokat Göran Starkebo, som företräder de 165 kärande.
– PFAS orsakar negativa hälsotillstånd som redan finns i vårt samhälle. Att antalet sjuka blir fler med anledning av PFAS kan man bara se på gruppnivå, säger han till SVT
”Bryter ny mark”
Herman Afzelius är en av de drabbade och ordförande för PFAS-föreningen som står bakom stämningen. Han är glad att rättegången är över.
– Det har hållit på sedan 2014, jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle ta så här lång tid.
Trots den långa processen har ännu inte den grundläggande frågan om det föreligger något skadeståndsansvar eller inte besvarats, menar han.
– Kommunen fortsatte in i det sista att göra allt för att komma undan sitt ansvar. Nu är det upp till tingsrätten att ta ställning. Det är en otroligt komplicerad fråga som aldrig prövats i svensk rätt. Vi bryter ny mark juridiskt här, säger Herman Afzelius.
Han framhåller att flera av de drabbade lider av sjukdomar som enligt vetenskapen skulle kunna kopplas till PFAS.
– Men kopplingen går inte att bevisa. Så vi kommer tillbaka till grundfrågan; är det rimligt att man ska utsättas för allvarliga hälsorisker när man tar ett glas vatten hemma?
Han anser att föreningen och de drabbade har gjort vad de kunnat för att föra fram sin sak, med stöd av världens främsta experter och den senaste forskningen, men är osäker på om det kommer att räcka hela vägen.
– Vi hoppas innerligt att det kommer att göra det, men vi kommer att ta fallet vidare till Högsta domstolen om det är det som krävs, säger Herman Afzelius.