PFAS-kritik efter ministerns besök: ”Regeringen tar inte sitt ansvar”
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick svara på frågor från miljö- och jordbruksutskott.
Bild: Lars Schröder/TT
Dagens ETC
Rödgröna ledamöter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott känner PFAS-oro. I torsdags kallade de miljöminister Romina Pourmokthari (L) till utskottet för att svara på frågor som uppkommit efter Forever Lobbying Projects granskning. Men mötet som skulle bringa klarhet väckte istället frågor.
Var står står egentligen Sverige i frågan om att begränsa användningen av PFAS, evighetskemikalierna som finns överallt och kopplas till många farliga sjukdomar?
Å ena sidan har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) varit tydlig i att hon driver på för så strikta regler som möjligt på EU-nivå.
– Under torsdagens möte i utskottet redogjorde Romina Pourmokhtari för processen. Sverige gör så mycket vi kan och driver på. Samtidigt ser vi att regeringen inte ger svenska myndigheter förutsättningar att kunna arbeta ordentligt med frågan, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, om utfrågningen i torsdags.
Emma Nohrén (MP).
Bild:
Press
100 000 sidor synpunkter
PFAS-ämnen är mycket svårnedbrytbara i miljön och vissa har visat sig vara skadliga för hälsan. Därför lämnade svenska Kemikalieinspektionen, tillsammans med fyra andra europeiska myndigheter in en avsiktsförklaring till EU:s kemikaliemyndighet Echa 2021 om att förbjuda PFAS-kemikalier inom EU. Just nu arbetar myndigheterna med att gå igenom över 100 000 sidor synpunkter som inkommit om förslaget att begränsa PFAS – något som kräver stora personalresurser.
Fastän Kemikalieinspektionen har en nyckelroll i processen har myndigheten blivit av med en del av sina anslag. Klimat- och miljöministern ska under mötet ha hänvisat till att nedskärningarna på Kemikalieinspektionen gällde en tidsbegränsad satsning och att myndigheten prioriterar arbetet med PFAS framför andra arbetsuppgifter.
Samtidigt ska Romina Pourmokthari, enligt ledamöterna som deltog i mötet, ha uttryckt frustration över att processen går så långsamt, bland annat på grund av den stora mängden synpunkter som inkommit och som försenat tidsplanen.
Vad vill resten av Tidö?
Hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet undrar man vidare vilket stöd Romina Pourmokthari har från övriga partier i regeringsunderlaget för att begränsa användningen av PFAS.
– Jag vet inte om jag ska dra det så långt att de tycker olika men det kändes som att de inte var på samma linje i alla fall, säger Anna-Caren Sätherberg (S).
Efter mötet känner jag mig mer orolig än tidigare för vad hela regeringsunderlaget vill.
Andrea Andersson-Tay (V) fyller i:
– Martin Kinnunen från Sverigedemokraterna pratade om att begränsa PFAS i konsumentprodukter, men inte om att göra det i industrin. Efter mötet känner jag mig mer orolig än tidigare för vad hela regeringsunderlaget vill. Det är bra att Romina Pourmokhtari vill se strikta regler för användningen av PFAS men vi vet att Liberalerna har blivit överkörda av de andra Тidöpartierna i många frågor.
”Inte gjort särskilt mycket”
Vänsterpartisten säger att hon också lyfte frågor om vad regeringen gör åt de föroreningarna som finns i Sverige redan idag. Hon nämner invånarna i Kallinge som förgiftades när försvarsmakten tränade med PFAS-haltigt skum rakt över ett vattenskyddsområde, samt oron som till exempel föreningen Aktion rädda Vättern känner kring försvarsmaktens planer att släppa ut resterna från ett PFAS-förorenat område i ett skyddsområde för dricksvatten.
– Jag tycker inte att regeringen tar sitt ansvar. De har inte gjort särskilt mycket av det som staten egentligen är ansvarig för. Klimat- och miljöministern hänvisade då till de nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten som gäller från 2026.
Andrea Andersson-Tay (V).
Bild:
Agnes Stuber
Ett otillräckligt svar, tycker Andrea Andersson-Tay. Hon har träffat kommuner som oroar sig för de höga kostnaderna som de behöver ta för att rena sitt dricksvatten – en nota som i slutändan hamnar på kommuninvånare. Det skulle vara mycket mer effektivt om staten istället tog ansvar för att sanera PFAS-förorenade områden, och förhindra att kemikalier sprider sig till dricksvattentäkter, anser Andrea Andersson-Tay.
”Ett väldigt märkligt svar”
Emma Nohrén lyfter fram att även Naturvårdsverket har fått mindre pengar för saneringen av PFAS-förorenad mark.
– När det gäller förorenade miljöer så vet jag faktiskt inte vad ministern menar. Det var ett väldigt märkligt svar. Det finns en vilja, men jag ser inte att man genomför den, säger Emma Nohrén (MP).
PFAS måste stoppas nu, innan mer kommer ut både i människors kroppar och i miljön.
Anna-Caren Sätherberg (S) tycker att det är bråttom att reglera PFAS.
– Vi har fakta på bordet. Vi ser vilka konsekvenser PFAS kan få. De här gifterna försvinner inte och de är väldigt svåra att sanera. PFAS måste stoppas nu, innan mer kommer ut både i människors kroppar och i miljön.
Hon tycker att det finns mycket som regeringen kan göra, det finns ingen anledning att invänta att EU ska enas om det begränsningsförslag som just nu befinner sig i förslagsstadiet.
– Här borde regeringen titta på att Danmark har infört egna begränsningar och se vad Sverige skulle kunna göra. Det blir en tydlig signal om att vi går före.
Anna-Caren Sätherberg (S).
Vill se handslag med industrin
Ett annat förslag från Anna-Caren Sätherberg är att komma överens med industrin om att de behöver minska användningen av PFAS, lite som färdplanerna som olika svenska branscher har tagit fram under Fossilfritt Sverige.
– Jag tycker att regeringen borde göra ett handslag med svensk industri. Det vill säga ett handslag för en omställning där industrin kan gå före och fasa ut PFAS samtidigt som vi värnar Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.