Nyligen rapporterade Naturskyddsföreningen om kraftigt höga halter av PFAS i vin. Rapporten är ett resultat av ett samarbete mellan miljöorganisationer i tio europeiska länder och PAN Europe (Pesticide Action Network Europé) och bygger på test av 49 olika viner. Det ämne som man hittade är TFA, som bildas när PFAS-ämnen bryts ner. TFA är vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön.
En orsak till den kraftiga ökningen av TFA i de testade vinerna är ökad användning av bekämpningsmedel, skriver organisationerna i rapporten. Via bekämpningsmedlen sprids TFA ut i regn- och grundvatten och sedan vidare till odlingslandskap, vattendrag, sjöar och hav.
– Det här visar hur skrämmande långt utsläppen av PFAS har nått. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner sipprar in i allt fler av våra vardagsprodukter, till och med vin, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
Förra året visade PAN Europe att antalet fynd av PFAS-ämnen i frukt och grönsaker som odlats inom EU har tredubblats under de senaste tio åren. Framför allt hittades PFAS i persikor, aprikoser, jordgubbar, paprika och gurka. Även då var sambandet mellan ökad användning av kemiska bekämpningsmedel och PFAS-ämnen tydliga.
PFAS är en stor grupp kemikalier som innehåller drygt 10 000 identifierade ämnen. När det gäller livsmedel finns det gränsvärden för hur mycket av de fyra PFAS-föreningarna som får förekomma för ett fåtal livsmedel som fisk, ägg, kräftor och musslor. Men för övriga PFAS-föreningar saknas gränsvärden, och det gäller även TFA.
Enligt Kemikalieinspektionen är 38 PFAS-ämnen godkända för att användas för bekämpningsmedel inom EU, cirka tolv procent av bekämpningsmedlen. För svensk del är det 19 ämnen som är godkända.
TFA finns i princip i alla världens vattendrag, även i Sverige, och en del av halterna är mycket höga. Cirka 90 procent av Sveriges grundvatten innehåller TFA.
Ingen vet hur farliga de olika PFAS-ämnena är, förutom ett fåtal som klassas som cancerframkallande och hormonstörande. Studier på däggdjur har visat att TFA orsakar fosterskador och leverskador. Man vet också att TFA är skadligt för vattenlevande organismer. Kemikalieinspektionen anser att ”det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga.”
Tidigare har framför allt brandskum pekas ut som den största orsaken till utsläppen, men de senaste rapporterna tyder alltså på att även kemikalieanvändningen inom jordbruket spelar en viktig roll.
Sverige har tillsammans med fyra andra länder föreslagit en kraftig begränsning av PFAS inom EU, men där ingår inte de PFAS-ämnen som används för kemiska bekämpningsmedel eftersom de regleras av en annan förordning.