På tisdagsförmiddagen kom domen som markerar slutet på den mångåriga rättsprocessen om PFAS-skandalen i Kallinge. Högsta domstolen ger Kallingeborna rätt. Det kommunala vattenbolaget i Ronneby ska nu betala skadestånd till drabbade som fått i sig PFAS via dricksvattnet.
– Oerhört glädjande, det är inte bara mina klienter som är vinnare utan alla vi som bor i det här landet, säger advokat Göran Starkebo.
Tio år har gått sedan det uppdagades att dricksvattnet i Kallinge, en liten ort i Ronneby kommun, innehöll skyhöga halter högfluorerade kemikalier, PFAS. Kraftigt förhöjda värden av de hälsofarliga kemikalierna uppmättes i blodet hos tusentals Kallingebor.
År 2016 stämde ett stort antal drabbade det kommunala vattenbolaget för att ha fått sitt dricksvatten förgiftat.
Sedan dess har målet vandrat ända upp till Högsta domstolen. Frågan rätten haft att ta ställning till är huruvida de drabbade kan anses lida av en personskada som ger rätt till skadestånd. På tisdagsmorgonen kom domen – och Högsta domstolen ger Kallingeborna rätt.
Herman Afzelius är en av de drabbade och ordförande för PFAS-föreningen. Han finner knappt ord när Dagens ETC får tag i honom.
– Herregud, vilken grej! Det är helt magiskt, jag är så lättad, jag kan andas igen.
När intervjun görs har han inte hunnit läsa domen, men säger att det absolut viktigaste är att det nu står klart att det föreligger skadeståndsansvar. – Nu kan vi äntligen börja prata om det vi ville prata om redan 2023. Hur ska skadan regleras, hur ska vi få hjälp, säger Herman Afzelius.
Göran Starkebo är en av advokaterna som företrätt Kallingeborna genom hela den långa processen. Han kallar domen "oerhört glädjande".
– Det är inte bara mina klienter som är vinnare utan alla vi som bor i det här landet, som nu är tillförsäkrade dricksvatten som inte innehåller gift. Det är den stor framgången.
Utvidgat personskadebegrepp
Enligt Göran Starkebo har domstolen i och med den vägledande domen utvidgat personskadebegreppet något.
– Domstolen medger att PFAS-ämnena påverkar immunförsvaret så att det fungerar sämre. Det innebär en försämring av kroppens funktion och det är en personskada slår Högsta domstolen fast, säger han.
Det som vattenbolaget och hovrätten i sin tidigare dom hävdat, att en personskada måste vara en av läkare fastställd diagnos som dessutom kan bevisas bero på intaget av de giftiga kemikalierna, gäller alltså inte längre.
Det kommunala vattenbolaget i Ronneby ska nu betala skadestånd till drabbade som fått i sig PFAS via dricksvattnet, enligt HD.
– Det här är inte slutet på en tio år lång kamp, utan en början. Det är nu vi ska ha en dialog med motparten, det kommunala vattenbolaget och helst även staten som ju har orsakat hela förgiftningen så att vi kan reglera de skador som nu är konstaterade, säger Göran Starkebo.
Det dialog som nu inleds gäller bland annat storleken på skadeståndet och vem som ska stå för kostnaden för kommande hälsoundersökningar.
Johan Öberg, de drabbades andra advokat, säger att avgörandet är "fantastiskt, helt otroligt!"
– Domstolen gick rätt. Det är glädjande att den svenska skadeståndsrätten utvecklas, säger han
Försvarsmakten "moraliskt ansvarig"
Det är brandskum från brandövningar på Försvarsmaktens flygflottilj F17 som förorenat grundvattnet i Kallinge. Brandskummet ska ha använts sedan mitten av 80-talet.
– Jag hoppas att kommunen, för att företräda sina kommuninvånare så bra som möjligt, har ställt krav mot försvaret, för det är Försvarsmakten som ursprungligen och moraliskt och etiskt är ansvarig för skadorna, säger Johan Öberg.
Försvaret har hittills kunnat ducka hela processen eftersom skadeståndsprövan av juridiska skäl behövt gå via produktansvarslagen. Då är den som levererar produkten ansvarig.