– Tankesättet är vad som ligger bakom framgången. För att lyckas krävs att man arbetar hårt, mycket hårt och planerar riktigt bra, säger Richard Perkins som år 2013 började förvandlingen av gården till dagens Ridgedale permakulturgård tillsammans med Yohanna Amselem.
De har också skapat en pedagogisk webbplats med information och utbildningsmaterial kring deras arbete och permakultur. Gården ligger en knapp timmes bilfärd norrut från Karlstad. De säger själva att det är en av de få lönsamma permakulturgårdarna i världen och den allra mest nordliga.
– Vårt främsta fokus är att skapa ett lönsamt företag med permakultur, berättar Richard Perkins.
Åkt runt hela världen
För många är en av de kanske mer attraktiva aspekterna av permakultur att man slipper gräva i landen. Samtidigt handlar permakultur om mycket mer än så. Planering, design och att utnyttja mångfalden är andra viktiga delar. Richard har åkte runt hela världen och varit med att planera över 100 gårdar.
Förra året hade de premiär för sin andelsträdgård där du som kund köper in dig i odlingen och får grönsaker i utbyte.
– Vårt fokus har varit hur man kan utveckla en gård med en liten budget. Inköp och utveckling av den här gården har gjorts på en mindre budget än vad en genomsnittlig person här spenderar på ett hus, säger Richard.
Ridgedale är och vill vara ett exempel på att småskaligt jordbruk kan fungera ekonomiskt.
– Vi håller kurser i hur man skapar en fysiskt bra planerad gård med mångfald och som är lönsam. Vi håller kurser i att hitta kunder och bygga ett kundregister, hur du kan göra en mycket lönsam gård på en mycket liten bit mark. En nyckel är att odla eller föda upp det som kommer att ge dig en bra avkastning, säger han.
Vill locka yngre
Ridgedale ser stora möjligheter men också behov av att fler unga människor börjar odla professionellt både i Sverige och övriga Europa. Att börja med permakultur är en väg in i den annars svårforcerade jordbruksmarknaden där priserna för en gård är så höga att det är näst intill omöjligt att få ekonomisk lönsamhet om man inte ärver gården.
– Jag tror att den genomsnittliga åldern för en svensk bonde är cirka 65 år. Och det är samma över hela Europa. Genom noggranna studier och insamling av data här på Ridgedale har vi kunnat se exakt vad som är lönsamt och hur och när saker ska göras för att få lönsamhet, berättar Perkins.
Ett första steg för många som vill börja odla och hitta en försörjning i det, är att börja med en så kallad Market Garden, en trädgård där man odlar för marknaden. Det är ett populärt första steg som många börjar med i USA och Perkins menar att intresset för detta sätt att odla växer även i Europa. På mycket liten yta och med en liten budget kan man genom bra planering och fokus på marknadsföring och nätverk för försäljning hitta en lönsamhet. Därifrån kan man sedan utvidga och öka yta och omsättning.
– Vårt mål är att visa att om vi kan göra detta här, i ett dyrt land och med ett kallt klimat, då kan människor göra detsamma överallt. Vi är inte för subventionerat jordbruk, vi är för bra planering, avslutar Richard Perkins.
En del av produktionen som får Ridgedale att gå runt ekonomiskt är värphönsen. Under högsäsong tas 1 000 ägg per dag om hand för att säljas vidare till restauranger och privatpersoner. Men värphönsen har en annan mycket viktig funktion för hela ekosystemet på gården. Hönsen bearbetar och gödslar marken.
På Ridgedale finns så kallade Egg mobiles, hönshus på hjul, som flyttas runt till olika delar av gården. Hönshusen placeras ut och elstängsel sätts upp runt om. Hönorna betar, pickar i och gödslar marken. När hönshusen flyttat vidare och marken fått hämta sig i omkring tio dagar är det tydligt att tätare och högre gräs skjuter i höjden där hönsen gått.
– Man ska aldrig underskatta nyttan med höns, säger Richard Perkins.
I hönshuset sover och värper hönsen. Det mobila huset har nio reden för hönorna att värpa sina ägg i. Redenas golv har en lutning på omkring 14 grader och är täckta med en enkel matta. När hönan värper ett ägg rullar det ut ur redet till en yttre del som har ett lock. Hönan kan inte komma åt att hacka på ägget och när äggen ska samlas in är det bara att lyfta på ett lock till delen där äggen ligger.
För att få in hönsen i huset under natten tänds en lampa i hönshuset. Då går hönsen in och lägger sig i säkerhet. En daglig tillsyn krävs och husen flyttas varje eller varannan dag. Under vinter flyttas alla hönshus in i en lada med belysning men ingen värme.
Richard Perkins hönstips
• Se till att ge hönorna tillräckligt med kalcium så att skalen inte knäcks så lätt.
• Ge hönorna fri tillgång till snäckskal. (Krossade äggskal fungerar utmärkt!)
• Låt aldrig hönan ruva i redet.
• Se till att underlaget i redet alltid är rent.
Permakulturgården bygger på:
• Permakultur
En helhetssyn på hur människan kan fungera som en del av naturen, utan att förstöra den. Den erbjuder konkreta designverktyg som används för att skapa hållbara mänskliga bosättningar och samtidigt återuppbygga naturens resurser såsom jord, skog och vatten.
Centralt för permakultur är att låta olika grödor samverka och dra fördel av varandra. Andra viktiga delar är tillvaratagande av regnvatten och täckodlingar samt att arbeta med metoder för att lagra koldixid i marken.
• Holistic management
Principerna utvecklades på 1960-talet av Allan Savory. De var ursprungligen för betesdrift, men systemet kan även appliceras på andra sammanhang, exempelvis företagande och beslutsfattande. Idén är att se system som en helhet, definiera sina mål och våga ifrågasätta sina beslut.
• Keyline design
En teknik för att maximera utnyttjandet av vattenresurser på en bit mark. Kan också ses som en mer allmän samling designprinciper, tekniker och system för att utveckla stads- och landsbygdslandskap.
• Andelsjordbruk
Andelsjordbruk eller CSA går ut på att konsumenter tecknar upp sig på förhand som andelsägare eller förhandsköper varor som produceras på en lokal gård. Poängen är att minska risken för producenten och öka delaktigheten från konsumentens sida.
Källor: Wikipedia, Landets Fria tidning