Prognoserna för grön omställning måste skrivas om. Allt enligt en ny rapport från Grantham Institute och Carbon Tracker i London. Den sätter 2020 som tidpunkten då efterfrågan på olja och kol börjar vända nedåt. Något som skiljer sig kraftigt från andra uppskattningar. Till exempel har Internationella energiorganet (IEA) nyligen meddelat att elbilar kommer att påverka oljemarknaden först kring 2040, och samtidigt anser oljebolaget BP att efterfrågan på olja kommer att minska tidigast på 2040-talet.
Anledningen att prognoserna hamnar fel är att utvecklingen vad gäller solenergi och nollutsläppsbilar är explosionsartad.
– Det finns inte längre någon business as usual i energisektorn, så det är dags att skrota det scenariot. Vi har ett antal tekniker med låga koldioxid-utsläpp som får avgörande storlek decennier tidigare än en del bolag väntar sig, säger James Leaton på Carbon Tracker.
Spelplanen förändras
Rapporten undersöker vad elbilar kommer att få för effekt. 2025 kommer de att minska efterfrågan på olja med två miljoner fat varje dag. 2040 handlar det om 16 miljoner fat. 2050 är det 25 miljoner fat.
– Solenergi och elbilar förändrar spelplanen, och de underskattas ständigt av den fossila industrin. Det kan kan även komma fler innovationer som gör att våra scenarier framstår som konservativa inom fem år, säger Luke Sussams, forskare på Carbon Tracker.
Kostnaderna minskar
Samtidigt har priset på solenergi minskat med 85 procent på bara sju år. Rapporten konstaterar att denna källa snart är "avsevärt billigare" än andra energislag. 2030–2040 kommer 5 000 GW att installeras. Det här skulle innebära slutet för fossila bränslen.
– Det handlar om en skoningslös färd nedåt på kostnadskurvan, säger Ajay Gambhir på Grantham Institute.
– Det är hög tid att vi börjar förstå vilket genomslag det kommer att få.