Partydrogen lustgas sveper genom Sverige som en epidemi. Den är laglig – och kan leda till svåra skador. Men i skuggan av alla hälsofaror finns ett annat problem: lustgas är en grov klimatvärsting.
En enda liten ballong lustgas ger lika mycket koldioxidutsläpp som en resa på tio kilometer med en stadsjeep.
– Det är ett stort samhällsmisslyckande att vi inte klarat av att få stopp på denna styggelse, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.
Dagens ETC har tidigare rapporterat om hur rejvkungen Niklas Psarros som äger aktiebolaget bakom sajterna Gasbävern och Gaskungen, distribuerar tonvis med lustgas till den privata nöjesmarknaden. Efterfrågan på lustgas till gräddsifoner är liten, medan marknaden för lustgas som berusningsmedel vuxit explosionsartat de senaste åren. Det visar både vittnesmål och statistik från flera myndigheter. På Giftinformationscentralen (GIC) syns en tydlig ökning av lustgasskadorna i statistiken från år 2021, något senare än i andra länder, berättar Erik Lindeman som är överläkare på GIC.
– 2021 hade vi trettio fall av huvudsakligen neurologiska skador orsakade av lustgas och fallen har därefter fördubblats år efter år, så bara i år är vi uppe i fler än 200 fall, säger han.
Det handlar om unga människor som får skador på motorik och balans, svårigheter att tömma tarmen och att ha sex. En del drabbas av demensliknande symptom och ångest. Akut psykos är inte heller ovanligt.
— Vi på GIC har inte varit med om att en helt ny företeelse som hamnat på vårt bord orsakat så mycket lidande, inte under de senaste tio åren i alla fall, kanske aldrig.
Mycket starkare än koldioxid
Men det finns fler baksidor med den hajpade partydrogen. Lustgasen är en mycket kraftig växthusgas, minst 265 gånger starkare än koldioxid, enligt Naturvårdsverket. Andra, som IVL Svenska Miljöinstitutet, räknar med att gasen är uppemot 300 gånger mer kraftfull än koldioxid. Den siffran brukar Erik Lindeman räkna med när han föreläser. Lustgas finns i olika förpackningsstorlekar. Den minsta som säljs via Gasbävern och Gaskungen innehåller 7,5 gram lustgas, vilket ungefär motsvarar innehållet i en ballong som ger ett kortvarigt rus.
Omräknat till koldioxidekvivalenter är 7,5 gram lustgas lika mycket som 2 250 gram koldioxid. Det motsvarar i sin tur ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som en resa på tio kilometer med en Volvo stadsjeep modell XC70 ger, enligt Erik Lindeman som använt utsläppskalkylatorn Utslappsratt.se för sina uträkningar.
På Niklas Psarros två försäljningssajter Gaskungen och Gasbävern säljs innedrogen på tub i flera olika storlekar. En tub på 670 gram räcker till 84 missbruksdoser och genererar utsläpp motsvarande 200 kilo koldioxid. Tvåkilostuben (266 missbruksdoser) ger 600 kilo koldioxidutsläpp. Det motsvarar en resa med stadsjeepen på 260 mil.
”Silar mygg och sväljer kameler”
Erik Lindeman berättar om två patienter som missbrukat lustgas intensivt i ett halvår. Den ene drabbades av propp i lungan, en potentiellt livshotande komplikation. Den andre förlorade förmågan att gå och vårdades i veckor inneliggande på sjukhus. Patienterna hade under sex månader dragit i sig sammanlagt 660 kilo lustgas.
– Jag räknade ut att deras konsumtion motsvarade 86 000 mil i en XC70. En sträcka på 21 varv runt jorden, säger Erik Lindeman.
Som jämförelse använde en av Sveriges största förlossningskliniker, på Södersjukhuset i Stockholm, 1 600 kilo lustgas som smärtlindring för patienterna under hela år 2019.
– Om de två patienterna jag pratar om fortsatt sitt missbruk hade de kommit upp i nästan samma mängd, säger Erik Lindeman.
När Dagens ETC bevakade Niklas "Gaskungen" Psarros lastkaj i Västberga under en eftermiddag, sålde han långt över ett ton lustgas – på bara fyra timmar.
Säljs med miljöargument
Det ledande varumärket för lustgas till privatpersoner är Fastgas. Det är samma märke som Niklas Psarros saluför. På nätet säljer han in sina stora lustgastuber som ett miljövänligt alternativ till de mindre tuberna under rubriken ”Go Green – minska din miljöpåverkan”. Den stora tuben minskar förpacknings- och transportkostnaderna står det på sajten, vilket gör den ”både ekonomisk och miljövänlig”, samtidigt som tuberna beskrivs som ”hållbara” och delvis ”återvinningsbara”.
Rickard Nordin är klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet. När lustgasboomen drog igång 2021 frågade han dåvarande miljöministern Per Bolund (MP) vad den rödgröna regeringen tänkte göra för att minska klimatutsläppen och hälsoskadorna som det privata bruket av lustgas medför. Sedan dess har ingenting hänt. Till skillnad från Danmark och Finland har Sverige fortfarande inte reglerat handeln med lustgas i berusningssyfte.
– De är rimligt att Sverige utreder huruvida vi borde införa förbud. Det här bruket har uppenbara risker både för hälsan och miljön, säger Rickard Nordin.
Men inte heller Tidöregeringen har velat ta i frågan.
Skattebetalarna står för notan
Erik Lindeman påminner om att landets förlossningskliniker har investerat flera hundra tusen kronor i anläggningar för att minska mängden lustgas som kommer ut i luften och kan skada klimatet.
– Silar vi inte mygg och sväljer kameler här? Det är ett stort samhällsmisslyckande att vi inte klarat av att få stopp på denna styggelse, säger Erik Lindeman.
Att ta hand om alla tomma lustgastuber kostar kommunerna stora summor varje år. I Göteborg, för att ta ett exempel, steg kostnaden från en miljon 2022 till fyra miljoner 2023. I år väntas notan landa på fem miljoner enligt en granskning av TV4 Nyheterna. Tuberna klassas som farligt avfall, och omfattas inte heller av producentansvaret, framhåller Rickard Nordin.
– Det gör att tillverkarna kommer undan kommunernas kostnader för renhållning. I slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.