Visserligen har både Tysklands totala utsläpp av växthusgaser och utsläppen per capita minskat något sedan dess, men ännu har landet en bra bit kvar innan det kan dra på sig en grön ledartröja och vara den självklara vägvisaren. Det anser åtminstone Luisa Neubauer, Tysklands internationellt kanske mest lysande klimataktivist.
– Det går inte att prata ledarskap om man begår så många fel som Tyskland gör. I Climate Change Performance Index ligger vi på 19:e plats. Vi tillhör dem som skitar ned mest. Vi lever helt enkelt inte upp till vårt ansvar. En stor del av utsläppen i atmosfären tillhör oss. Vad väntar vi på? Vem väntar vi på? Om ett rikt land som Tyskland inte kan gå före – vem ska då följa oss? Det gör mig vansinnig!
Vill se handling
För den som inte känner till henne har Luisa Neubauer kallats Tysklands Greta Thunberg. Och visst finns det gemensamma nämnare även om liknelsen nog är mer rubrikvänlig än helt mitt i prick. Båda är relativt unga (Greta är 18, Luisa 25), de är besvikna på den äldre generationens passiva ledarskap och båda betraktas av omvärlden som ledstjärnor inom klimataktivism.
Dessutom lindar inte någon av dem in vare sig budskap eller åsikter i bomull. Som när Luisa Neubauer fortsätter prata om den tyska regeringens klimatarbete.
– Att sätta upp klimatmål är inte att agera för klimatet. Mål är meningslösa om de inte åtföljs av handling. Det som behövs är att vi minskar utsläppen här och nu om vi ska komma på rätt köl.
– Vi har fortfarande kolkraftverk som kommer att köra vidare fram till 2038. Vi fortsätter med projektet Nordstream som kommer att orsaka drygt 100 miljoner ton i utsläpp av växthusgaser årligen. Vi pratar om att bygga nya motorvägar, men vi har redan fullt med sådana. Vi misslyckas med att leva upp till massor av mål.
Vann mot regeringen
Luisa Neubauer är dubbelt aktuell. Den 18 maj meddelades att hon tar plats i Earthshotprisets jury, en celeber skara som sedan tidigare inkluderar bland andra FN:s förre klimatchef Christiana Figueres, tv-legendaren sir David Attenborough och prisets grundare; Storbritanniens prins William. Luisa Neubauers uppgift som jurymedlem blir bland annat att vara med och vaska fram årliga vinnare av den utmärkelse som kallas klimatets egna Nobelpris.
Aningen större i uppmärksamhet räknat är Luisa Neubauers delaktighet i att den tyska författningsdomstolen Bundesverfassungsgericht i slutet av april i år sågade landets klimatlag från 2019 längs med fotknölarna.
Det hela började ett år tidigare när nio personer, flera av dem ungdomar, lämnade in en stämningsansökan till domstolen riktad mot klimatlagen. Denna ansågs av gruppen inte vara tillräckligt effektiv för att minska utsläppen av växthusgaser och i förlängningen bidra positivt till klimatarbetet.
Seger på papper
Den 29 april 2021 kom domen. Tysklands klimatlag ansågs av rätten otillräcklig för att skydda framtida generationer och att den därför går stick i stäv med landets konstitution. Kritik riktades särskilt mot avsaknaden i lagen av tydliga mål för utsläppsminskningar efter år 2030. Regeringen har fått fram till slutet av år 2022 på sig att återkomma med en lag som lever upp till förväntningarna.
Trots att Luisa Neubauer via sitt engagemang i Fridays for Future var inblandad i stämningsansökan – och därmed i att vinna mot tyska staten – har hon svårt att känna något större segerrus över domstolens beslut. Och det beror inte enbart på att ett par veckor hunnit gå sedan domen kom.
– Jag önskar att vi inte hade behövt gå till domstol från första början. Det ger mig ingen tillfredsställelse att göra så. Men det är klart att det är en stor seger, åtminstone på pappret. Det stryker under det vi sagt sedan länge – att klimatkampen handlar om rättvisa gentemot framtida generationer.
Hur togs domstolens beslut emot av allmänheten?
– För några år sedan, när vi började kräva att politiker agerar för klimatet, ansågs vi radikala och naiva. Men nu har vi högsta domstolen på vår sida. Vi har börjat se ett skifte i normer och det som verkade utopiskt för två år sedan, alltså att prata om framtida generationers rättigheter, har nu blivit en officiell rättighet, säger hon.
Hur reagerade politikerna?
– Paradoxalt. Många inom de styrande partierna uttryckte att domstolens beslut var viktigt och banbrytande. Men det säger de nu, efter att de fått sig en örfil. Det är ju helt galet! Ingen hade ju stoppat dem om de hade gjort rätt med klimatlagen från första början. Det är ett sånt hyckleri!
Tyskland har ju ett supervalår i år, med ett flertal delstatsval, ett par viktiga kommunval och så valet till förbundsdagen den 26 september. Hur tror du förvaltningsdomstolens beslut kommer att påverka dessa val?
– Domen har på ett tydligt sätt avslöjat regeringens oförmåga att erbjuda tillräckliga lagar. Det är tydligt att regeringen inte vill följa Parisavtalet. De har svårt att göra det som behöver göras. Domen blir en bra grund för aktivister så att vi kan få valet att handla om klimaträttvisa och således sätta tryck på politiker att följa Parisavtalet.
– Domen har också avslöjat de styrande partierna i Tyskland, att de inte är beredda att göra det som behöver göras, åtminstone inte enligt Parisavtalet. Vi kommer att behöva slåss väldigt hårt, både före och efter valen.