Oljeindustrin har förutspått att efterfrågan på plast kommer att vara det som håller branschens tillväxt uppe de kommande åren. För att kompensera för minskade intäkter när transport- och energisektorn ställer om till förnybart planerar stora oljebolag – däribland Saudi Aramco och Royal Dutch Shell – att investera cirka 400 miljarder dollar för att accelerera tillgången på plast i världen. Målet är att plastproduktionen ska öka med en fjärdedel under en femårsperiod.
Planerna kan dock gå i stöpet, rapporterar The Guardian. De olika strategier som många länder i världen, inklusive EU, antagit för att minska mängden engångsplast och få bort plastnedskräpningen riskerar nämligen att göra investeringarna olönsamma, enligt en rapport från tankesmedjan Carbon Tracker.
– Om plasten, som oljeindustrin nu baserar sin framtid på, försvinner från marknaden så rasar hela narrativet om ökad efterfrågan på olja, säger Kingsmill Bond, energianalytiker på Carbon Tracker, till The Guardian.
Minskad efterfrågan
Globalt tillverkas idag 335 miljoner ton plast varje år, varav 60 miljoner ton i Europa. Om tillverkningen av plast – som till stor del består av raffinerade oljeprodukter – minskar som följd av hårdare regleringar kan flera miljoner fat olja försvinna från den prognostiserade efterfrågan, vilken redan sjunkit på grund av coronapandemin.
Ett annat stort problem för olje- och plastindustrin är att allt färre länder är beredda att bli dumpningsplats för plastavfallet. Enligt dokument som The New York times kommit över planerar en grupp bestående av representanter från plast- och oljeindustrin därför en lobbykampanj för att påverka USA:s handelsavtal med Kenya. Syftet är att få Afrikas största ekonomi att lätta upp sin strikta plastlagstiftning, inklusive ett förbud mot plastpåsar.
Globalt importförbud
Kenya hör också till de länder som förra året signerade ett globalt avtal om att sluta importera plastavfall. Bara från USA exporterades år 2019 mer än 450 miljoner ton plastavfall till Kenya och 95 andra länder i världen som enligt den offentliga handelsstatistiken skulle återvinnas. Men eftersom en del plaster är svåra att återvinna hamnar väsentliga mängder istället i hav och vattendrag.
Minskad plastproduktion är med andra ord en stor vinst för miljön, men också för klimatet. För varje ton plast som produceras skapas uppskattningsvis fem ton koldioxid – eller 1,75 gigaton koldioxid per år, enligt The Guardian.
– Det är helt enkelt illusoriskt för plastindustrin att föreställa sig att den kan öka sina koloxidutsläpp samtidigt som resten av världen försöker minska dem till noll, säger Kingsmill Bond till tidningen.