Tidigare i år blev Exxonmobil det sista stora oljebolaget att ge upp sina satsningar på alger, vilket fram till dess hade marknadsförts som lösningen på en koldioxidsnål transportsektor med oljebolagen vid rodret. Shell påstod samtidigt att de nu nått målet att minska sina utsläpp 20 procent till 2030, genom att sälja delar av sin verksamhet till andra oljebolag – ”och därmed inte minskat utsläppen i atmosfären”, påpekar The Guardian.
Oljeindustrin ”har eliminerat alla tvivel om att deras löften var ett cyniskt politiskt spel. De dumpade alla mål när de inte längre tjänade industrins strategiska position”, säger energiforskaren Dan Cohn till The Guardian.
Oljebolagens strategi ”var med största säkerhet att ge intrycket att de inte behöver regleras eftersom deras frivilliga målsättningar var tillräckliga”, tillägger Timmons Roberts, professor i miljö och sociologi vid Brown-universitetet.
Idag är strategin en annan, menar han. Från att vilja framstå som att de har lösningar på klimatkatastrofen säger de nu att ”förändring är omöjlig”. Denna strategi är än mer gångbar i spåren av energikrisen efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
– Vårt samhälle behöver olja och gas, sa Totalenergies vd till CNBC förra månaden.
– Det funkar inte att tänka att vi bara ska eliminera det över en natt.
Samma dag sa Shells vd att det skulle vara ”farligt och ansvarslöst” att minska produktion av olja och gas, rapporterar The Guardian.
Nyhets- och forskningsorganisation Desmog visar dock att oljebolagen samtidigt fortsätter att marknadsföra sig som de som sitter på lösningarna. Efter månader av undersökningar av internetkampanjer kunde Desmog nyligen blotta hundratals exempel på hur de stora olje- och gasbolagen betalar influerare för att övertyga den yngre generationen om att de inte är ”the bad guys”. Ett framgångsrikt exempel är Shells kampanj ”Pitch the Future”, där studenter fick utmaningen att lösa energiproblem. De bästa innovationerna fick prispengar av Shell. Kampanjen frontades av personer som den amerikanske influeraren Astronaut Abby (över 300 000 följare på Instagram och 52 000 följare på Tiktok) och den brittiske uppfinnaren Colin Furze (12,5 miljoner följare på Youtube). Kampanjen ska ha fått 127 miljoner visningar.
Kampanjerna sker över hela världen. I Indonesien betalade Shell den populära resefotografen Felgra Yogatama för att marknadsföra deras nya motorolja Shell Helix Ultra, som han på Instagram beskrev som ”världens första koldioxidneutrala olja, gjord på naturgas”.
– De här offentliga budskapen är del av en bredare gröntvättningsstrategi där målet är att porträttera Shell som den globala förkämpen i energiomställningen, säger Gregory Trencher, forskare i globala miljöstudier vid Kyoto-universitetet, till Desmog.