BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Julen är till stor del barnens högtid – vilka rätter på ert julbord brukar gå hem bäst hos barnen?
– Alla former av bullar eller bollar brukar funka, tycker jag. Barn har en tendens att vara väldigt selektiva upp till skolåldern, och hittar de en rätt som de gillar brukar de vara nöjda. Jag tycker inte att man behöver anpassa alla rätter efter barnen eller att barnen måste testa alla rätter.
Vilken tycker du är den viktigaste anledningen till att byta till gröna alternativ på julbordet?
– Det är alltid bra att försöka få till en ny vana. Om det kommer en skeptiker på besök behöver du ju inte byta ut alla rätter. Men en buffé är bra eftersom det blir lättare att våga testa en ny grej – och förhoppningsvis inser fler hur gott det är med vegetariskt. Den traditionella julmaten kan vara lite stabbig och då blir det också mer lockande att blanda in vegetariska alternativ.
Vad är det som gör en rätt passande för just jul? Måste de alltid ha ett kött-alterego?
– Nej, verkligen inte! Dels är det svårt att övertyga en köttätare på det sättet, eftersom smakerna sällan går att efterlikna, och dels är det bara onödigt. För att få till bra rätter ska du titta på vilka råvaror som är bäst på vintern. Vi har bland annat citrusfrukter, grönkål, granatäpplen och saffran – typiska julsmaker. Utgå från dem och bestäm själv vilka rätter ni tycker ska höra julen till. Om man ska hämta någons slags inspiration från kötträtter så är det att konsistens är viktigt. En bra vegetarisk rätt ska innehålla något att tugga på, lite motstånd.
Går hem hos barnen
Valnötsbollar
Cirka 25 bollar
300 g fast, naturell tofu
1 dl valnötter
2 dl hasselnötter
1 gul lök
1 krm chili akes (eller 1 tsk hackad färsk chili)
0,5 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 msk japansk sojasås
1 tsk örtsalt
olja att steka i
1. Mosa tofun i en skål.
2. Finhacka lök och blanda ner den i tofun. Hacka nötterna väldigt fint (eller mixa dem halvslarvigt med hjälp av en stavmixer. Men mixa inte för länge! De ska fortfarande kännas hackade, inte bli till pulver). Blanda ner två tredjedelar av dem i smeten. Tillsätt resten av ingredienserna, och bearbeta smeten med händerna tills den håller ihop.
3. Forma bollar av smeten, och rulla dem i resten av nöthacket.
4. Stek bollarna i olja i en stekpanna tills de fått färg.
Matigt med typisk råvara för säsongen
Grönkålspaj med västerbottensost, oliver och valnötter
8–10 bitar
Pajskal
3 dl vetemjöl (ev lite mer)
100 g smör
1 msk iskallt vatten
1 krm örtsalt
Fyllning
150 g färsk grönkål
2 vitlöksklyftor
olja att fräsa kålen i
150 g västerbottensost
1 dl svarta oliver
3 dl mjölk
3 ägg
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl valnötter (kan uteslutas)
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop pajdegen och tryck ut i en pajform av standardmått. Låt stå kallt om tid finns.
2. Nagga och förgrädda 5 min i mitten av ugnen.
3. Skölj och skär bort den grova stocken från grönkålen. Strimla resten fint. Hacka vitlöken. Fräs tillsammans i olja i en vid stekpanna så att kålen tar lite färg. Snåla inte på oljan.
4. Riv osten. Hacka oliverna. Lägg tillsammans med kålen i pajbotten.
5. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i pajen. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, eller tills pajen stannat och fått färg. Hacka nötterna och strö över pajen och låt rosta med i ugnen sista minuterna.
Det lilla kalla – med konsistens fin som fisk
Sill utan sill
Inlagd aubergine blir förvånansvärt lik riktig sill i konsistensen, och drar åt sig smakerna på inläggningen på ungefär samma sätt som fisk. Prova! Här har vi exempel på två olika färgglada inläggningar, men generellt gäller att det som brukar vara gott ihop med sill är gott ihop med aubergine också.
2 stora burkar
2 auberginer
6 dl vatten
1 dl ättika
1 dl socker
1 tsk flingsalt
Till granatäppleinläggningen
1 granatäpple
2 rödlökar
några korn svartpeppar
Till apelsininläggningen
2 apelsiner (riv skalet från den ena, och skär skivor av den andra)
10 stjärnanisblommor
några korn svartpeppar
1. Skala auberginen med potatisskalare, och skär den i sillstora bitar.
2. Koka bitarna i väldigt salt vatten i någon minut (det ska smaka som en kallsup havsvatten om du smakar på det). Var noga med att inte koka för länge! Nöj dig så fort auberginen inte känns rå längre, och häll då av vattnet. Det tar ungefär 2–3 minuter.
3. Koka en lag på vatten, ättika, socker och havssalt. Rör runt så att socker och salt löser sig i vätskan.
4. Lägg auberginebitarna i en glasburk tillsammans med det du vill smaksätta din inläggning med. Vi varvade aubergine, granatäpple och rödlök i vår ena burk, och aubergine, apelsinskivor, rivet apelsinskal och stjärnanis i den andra burken.
5. Häll över lagen, och låt burkarna stå och dra i kylskåp. Det blir godast om burkarna får stå ett dygn innan servering.