Jérôme Sergent är lantbrukare. Bara på fem månader blev hans gård översvämmad åtta gånger. Marie Le Mélédos lägenhetsväggar har spruckit som en följd av torkan, något hon fortfarande inte fått ut försäkringspengar för. Jean-Raoul Plaussu-Monteils epilepsi har förvärrats på grund av de allt mer frekventa värmeböljorna.
Det här är några exempel på hur en grupp franska medborgare, som på tisdagen inledde en juridisk process mot den franska staten, har drabbats av klimatkrisen.
"Varje gång det regnar får vi panik", säger Jérôme Sergent, vars gård i franska Rumilly har översvämmats flera gånger de senaste åren.
Bild:
Pressbild
Aldrig någonsin tidigare har ett EU-land stämts av sina medborgare för att inte ha anpassat samhället nog till klimatkrisens effekter. När 14 franska medborgare tillsammans med en rad klimatorganisationer nu inleder sin rättsliga process plöjer de alltså ny, juridisk mark.
På tisdagen lämnade de in en 161 sidor lång begäran till landets högsta förvaltningsdomstol. Om politikerna inte svarar på ett för gruppen tillfredsställande sätt inom två månader är planen att gå vidare i processen och ställa staten inför rätta formellt.
Marie Le Mélédo bor i den franska staden Les Lilas och är 37 år. Hennes husväggar har spruckit som en följd av torkan.
Bild:
Pressbild
Den globala upphettningen är redan märkbar på flera håll i Frankrike. En fjärdedel av befolkningen bor i områden som är översvämningskänsliga och nära två av tre personer är mycket utsatta för klimatrelaterade risker, enligt officiella siffror från landets ansvariga miljödepartement. Enligt myndighetens bedömning riskerar också hälften av landets enskilda bostäder på lerjord sprickbildning till följd av snabbt växlande perioder av torka och kraftig nederbörd.
"Århundradets fall"
De 14 medborgarna som driver processen, som de själva kallar för “Århundradets fall”, kommer från hela Frankrike. De beskriver sig som offer för en rad olika problem som de hävdar är orsakade av klimatkrisen: sprickor i hus, bristande tillgång till vatten, värmeböljor, översvämningar och förluster inom jordbruket.
Jean-Raoul Plaussu-Monteils förvärrade epilepsianfall är ett exempel på klimatkrisens effekter, hävdar gruppen.
Bild:
Pressbild
De är inte intresserade av någon personlig ersättning. Tillsammans kräver de istället att den franska staten reviderar den alldeles nyligen politiskt sjösatta klimatanpassningsplanen PNACC-3 och att staten juridiskt åläggs att anta konkreta, ambitiösa, förebyggande och skyddande åtgärder. De kräver också att åtgärderna tar hänsyn till särskilt utsatta grupper, exempelvis fattiga, sjuka eller funktionsnedsatta.
"Våra kranar är torra"
Racha Mousdikoudine har uthärdat flera perioder av vattenbrist på den franska ögruppen Mayotte, som är belägenmellan den afrikanska östkusten och Madagaskar. 2023 startade hon därför organisationen Mayotte A Soif som försöker få politiker att ta tag i vattenproblemet.
Racha Mousdikoudine har genom sin gräsrotsorganisation lyft vattenkrisen.
Bild:
Pressbild
– Att vara fattig i Mayotte innebär inte bara att leva under fattigdomsgränsen, vilket 77 procent av befolkningen gör. Det innebär också att kämpa hårt för att ha råd med dricksvatten som är säkert att dricka. Men framför allt innebär det att lida av törst eftersom butikshyllorna är tomma och våra kranar torra, säger hon i ett uttalande.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.