Det vi köttätare i stället till stor del kommer att stoppa i oss är laboratorieframställt kött eller växtbaserade alternativ.
– Skiftet till en flexitarisk, vegetarisk och vegansk livsstil är ofrånkomlig, med massor av konsumenter som redan nu skär ned på sin köttkonsumtion som en följd av en ökad medvetenhet om miljö och djurrätt, säger Carsten Gerhardt, delägare i AT Kearney, till brittiska The Guardian.
Alternativ till kött
Enligt rapporten, som bygger på intervjuer med branschexperter, kommer 35 procent av allt kött som konsumeras att vara framställt i laboratorium medan 25 procent kommer att bestå av veganska alternativ.
”Nya veganska köttersättningar kommer att ha betydelse i övergången till odlat kött, men det är det odlade köttet som kommer att vinna i det långa loppet”, konstaterar rapportförfattarna samtidigt som de påminner om att laboratoriekött ännu inte finns kommersiellt tillgängligt.
Rapporten tar inte oväntat upp att skiftet bort från konventionellt kött också handlar om att mätta ett ökande antal munnar, något som inte kommer att vara möjligt om dagens kosthållningsmönster bibehålls.
Stort kalorisvinn
Ett problem är att endast 15 procent av de kalorier du kan få ut av växter hamnar hos människan när dessa först tar omvägen via djurfoder. Rapporten påpekar att en övergång till labbkött och veganska alternativ skulle minska kalorisvinnet rejält och höja andelen växtkalorier som människan tillgodogör sig från 15 till 75 procent.
Om rapportens scenario blir verklighet tror författarna att världen kommer att kunna producera mat för en befolkning dubbelt så stor som dagens, det vill säga omkring 17 miljarder människor.
När det gäller miljö och klimat påpekar rapporten att ett skifte är nödvändigt, av samma anledningar som redan varnats för i otaliga rapporter senaste åren. Andelen brukbar jord per capita minskar, tillgången till färskvatten likaså. Eller som rapportförfattarna själva skriver:
”Att förbättra effektiviteten hos de konventionella metoderna är inte tillräckligt i långa loppet, inte med tanke på de utmaningar som vårt livsmedelssystem står inför.”