Intresset för odlat kött växer. Forskare tror på att det kan komma ett godkännande inom EU om ett par år.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Allt eftersom intresset för labbodlat kött växer, märks också ett utbrett motstånd. Nyligen gick Florida som första delstat i USA ut och förbjöd det. Sverige är ett av de länder som ligger långt efter, enligt experter.
Flera investerare har de senaste åren satsat miljarder på odlat kött, som ses som ett hållbart alternativ till konventionellt kött. Köttet produceras genom att muskelstamceller tas ut från levande djur, och sedan förökas i en bioreaktor.
Men parallellt med framgångarna finns ett växande motstånd, både i USA och Europa. I Florida förbjöd nyligen den republikanske guvernören Ron DeSantis labbodlat kött med motiveringen att Florida tydligt vill markera att man ”står på jordbrukets och boskapsuppfödarnas sida”.
Förbudet innebär att den som producerar eller säljer labbodlat kött kan straffas med upp till 60 dagars fängelse eller böter på drygt 5000 kronor, enligt amerikanska medier. Liknande förbud väntas även i andra republikanska delstater som Alabama, Arizona och Tennessee.
Singapore först att godkänna
Odlat kött har hittills bara godkänts i Singapore, Israel och på federal nivå i USA. Enligt Julie Gold, forskare på Chalmers, som forskat kring köttodling i flera år, har investeringarna på området gått ned något det senaste året.
– Men intresset är fortfarande starkt – både globalt och i Europa. Vi kan inte ersätta allt kött med odlat kött, men jag tror det kommer att bli ett viktigt komplement. Särskilt när man tänker på den pågående diskussionen om matförsörjning under extrema klimatförändringar och krig.
Inom EU är länderna delade. Till de mer positiva hör Nederländerna, Tyskland, Danmark och Spanien, medan det finns ett motstånd i Frankrike, Österrike och Italien - som tillsammans presenterade en kritisk skrivelse i januari. Den skrevs under av ytterligare tio länder och i mars förbjöds produktionen och användandet av labbodlade livsmedel och foder i Italien.
Sverige var inte med bland länderna som skrev under, men tillhör inte de länder som ligger i framkant. Tvärtom, menar Jacob Schaldemose Peterson, vd på Malmöbaserade Remeat, det första företaget i Sverige som vill satsa på odlat kött.
– Sverige ligger långt efter den internationella utvecklingen och det satsas inte alls lika mycket på forskning jämfört med många andra länder. Idag importerar vi 50 procent av allt kött, vilket inte skulle behövas om vi hade odlat kött.
Kan tillåtas inom EU
Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren vill se en ökad inhemsk köttproduktion – vilket är helt fel väg att gå, enligt Jacob Schaldemose Peterson.
– Den konventionella produktionen är bevisat ohållbar. Många tror att odlat kött är artificiellt och konstigt. Men det är inte annorlunda än vanligt kött. I princip kan vi föda hela Europa med cellerna från endast en ko, vilket är långt mer hållbart.
Jacob Schaldemose Peterson tror att det kan dröja två till tre år innan det kommer ett godkännande inom EU. När godkännandet väl kommit blir priset en utmaning, menar han.
– Det är fortfarande högt jämfört med konventionellt kött men precis som med all annan teknologi, sjunker kostnaderna. Det visar att det går åt rätt håll.
Även Julie Gold är positiv när det gäller framtiden för odlat kött. Inom forskningen undersöker man hur man kan bygga bättre bioreaktorer och hitta billigare och mer effektiva tillverkningsprocesser. Ett möjligt framtidsscenario är småskalig produktion på lokal nivå, menar hon.
– Tillverkningen skulle kunna spridas ut med mindre anläggningar i bondgårdar men även i hem över hela Sverige. Det tar både mindre tid att få fram kött på det viset, och det blir närproducerat vilket kan ha fördelar när det gäller transport och hållbarhet.