Nytt svenskt trämaterial kan komma att ersätta plast
Anders Breitholtz är vd på Papershell AB och en av innovatörerna bakom ett helt nytt material med samma namn.
Bild: Papershell Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
I år kan ett nytt svenskt material komma ut på marknaden. Det heter papershell och ska kunna ersätta miljöskadliga material som plast och aluminium.
– Vi använder papper och gör ett helt nytt trämaterial, säger Anders Breitholtz som är en av innovatörerna.
Anders Breitholtz är vd på Papershell AB och en av innovatörerna bakom ett helt nytt material med samma namn. Det består av precis samma komponenter som trä, men har andra egenskaper.
Till skillnad från trä är det både vatten- och värmetåligt, och det kan formpressas till skräddarsydda komponenter för bland annat fordon, möbler, sportutrustning och hemelektronik. Skalet till en dammsugare skulle till exempel kunna vara gjort av papershell istället för hårdplast, liksom cykelns plastsadel eller interiören i en bil.
– Vi har inlett samarbeten med en rad olika företag inom bil-, möbel och sportindsutrin. Vår tanke är att hjälpa företag klara sina klimatmål enligt Agenda 2030 och Parisavtalet, säger Anders Breitholtz.
”Superstarkt och formbart”
Än finns inga färdiga produkter på marknaden, men materialproverna ger en hint om vad det handlar om. Papershell är blankt och hårt, men ger ändå ett naturligt intryck. Det har jämförts med med bakelit och fanér.
– Vi använder papper – som består av cellulosafiber – och återför hemicellulosa och lignin, som utgör spillet när papper tillverkas. I praktiken bygger vi tillbaka träet, som ursprungligen består av de här tre komponenterna, men skapar ett nytt superstarkt och formbart trämaterial, förklarar han.
Låg klimatpåverkan
Eftersom materialet tillverkas av nytt, och inte återvunnet, papper är frågan hur stor miljö- och klimatvinsten är.
– Först och främst så ersätter det andra problematiska material som plast och aluminium. För det andra så är det, liksom trä, ett långlivat material som binder kol. Om papershell dessutom –i slutet av sin livscykel – återvänder till jorden så lagrar det kol och blir en kolsänka.
Enligt Anders Breitholtz har livscykelanalyser visat att miljöpåverkan är ”exceptionellt låg”.
– Men det går att göra mer, och målet är självfallet att nå under nollan.
Anders Breitholtz är kritisk till att så stor andel av den svenska skogsråvaran används till engångsartiklar, för att inte tala om biobränslen.
– Vi vill tillverka saker som är mer beständiga. För oss är det viktigt att välja råvarukällor som bidrar till mångfald och biodiversitet. Vi tror inte på kalhyggen och jobbar hela tiden för att hitta sätt att jobba med naturen i långsiktigt hållbara system.
Under den industriella revolutionen samverkade industrin med konsten och designen, framhåller han.
– Men man hade inte med miljö- och klimataspekterna. Kapitalet idag måste jobba i miljöns tjänst.
Det estetiska är också en avgörande faktor när det gäller hållbarhet, anser han.
– Vackra saker håller i längden. Papershell är väderbeständigt och åldras vackert, precis som trä, säger han.
När det utsätts för väder och vind blir det silvergrått.
Snart i butik
Anders Breitholtz är inte emot att använda returpapper för att öka klimatnyttan, tvärtom.
– Det finns en ambition att använda återvunnen papp, men det kräver enorma investeringar i specifika anläggningar som separerar pappret från eventuella kontamineringar av exempelvis plast. Där är vi inte än, men det är en dröm, säger han.
I den takt företaget utvecklats hittills sedan starten 2021, är det svårt att utesluta något.
– Vi har redan en pilotfabrik där vi tillsammans med kunder utvecklar materialet så att det svarar upp mot kraven. Investerare saknas inte heller, men vilka de är är än så länge hemligt.
Svaret på frågan när den första kommersiella produkten av papershell finns på marknaden levereras utan tvekan: