I slutet av förra veckan höll Global utmaning i sina första utbildningspass och idag, fredag, är det dags igen. Förtroendevalda från en rad olika förbund – däribland Unionen, IF Metall, Transport, Vårdförbundet och ST– har valt att medverka och totalt ska 370 deltagare klimatutbildas.
Tanken med fortbildningspaketet är att deltagarna ska bli så kallade klimatambassadörer, som kan föra vidare den kunskap och de verktyg de tillgodogör sig under kursen ut på arbetsplatserna.
– Klimatomställningen ritar om stora delar av samhället – även arbetsmarknaden. Det är viktigt att informera och engagera alla aktörer för den transformation som kommer att inträffa, säger Tove Ahlström, vd på den oberoende tankesmedja Global Utmaning, som driver initiativet.
”Många tycker det är viktigt”
En av medarrangörerna är TCO (Tjänstemännens centralorganisation), som framhåller att organisationen sedan 2019 haft ett uppdrag från kongressen att jobba med just hållbarhet och klimatomställning.
– I diskussioner som vi i TCO-styrelsen haft på senare tid har det blivit allt tydligare att vi är många som tycker det är viktigt att vi hittar den fackliga rollen i klimatarbetet. Klimatförändringarna sker här och nu och jordens medeltemperatur stiger i alltför snabb takt. Vi behöver vara många som engagerar oss om vi ska kunna nå Parisavtalets mål, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Förstå klimatkrisens allvar
Utbildningen innefattar flera olika delar och verktyg för samtal och vidare engangemang i hållbarhetsarbetet. De globala målen och en rättvis grön omställning utgör viktiga grundbultar.
– Klimatet och de krav som ställs på förändring är ju på flera sätt en väldigt central facklig fråga eftersom så mycket handlar om arbetsmarknadens omställning. Våra förbunds förtroendevalda och medlemmar finns på många av de arbetsplatser där delar av omställningen måste ske. Vi vill se till att de nya jobb som växer fram har schyssta villkor, säger Therese Svanström.
Solveig Landén, sjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet, är en av kursens deltagare. Hon hoppas att utbildningen kan bidra till att fler förstår klimatkrisens allvar.
– Det är vår tids ödesfråga och jag vill ta alla tillfällen som bjuds att sprida insikt.
Tre miljoner personer är anslutna till fackföreningar i Sverige. Att som förtroendevald arbeta med frågan i bland annat studiecirkelform verkar vara en mycket bra metod att nå många.
När det gäller hennes arbetssektor, vården, tycker hon att den borde arbeta mer med klimatfrågan av flera skäl:
– Som att WHO klassar klimatkrisen som det största hotet mot folkhälsan, eller att sjukvården kommer att ställas inför enorma utmaningar om klimatkrisen eskalerar. Ökad folkhälsa som effekt av ett klimatsmart leverna är en win-win för för planet, individ och samhälle.