På flera håll i världen pågår både forskning och försök för att fånga koldioxid och lagra den, och därmed skapa så kallade negativa koldioxidutsläpp. Men kraftanläggningen utanför Reykjavik är den första som lyckas binda utsläpp som redan har skett – i andra fall handlar det om att fånga upp koldioxid samtidigt som utsläppen sker.
Tekniken i det isländska kraftverket går ut på att luft sugs in av stora fläktar och blandas med vatten. Vattnet pumpas sedan 1 000 meter ner i jorden, till ett lager av bergarten basalt. Basalten innehåller särskilda mineraler som koldioxiden reagerar med, och koldioxiden blir då en del av mineralen, av berget.
Processen, att koldioxid omvandlas till sten, tar ungefär två år. Det är betydligt snabbare än vad man först räknat med, enligt Edda Sif Aradottir, projektledare på Reykjavik Energi.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är en mycket miljövänlig metod för att minska utsläppen, säger hon till Reuters.
Unik metod
Att koldioxiden blir till sten är också det unikt för den isländska anläggningen. Koldioxidlagring brukar annars ske i flytande form. Men basalten och de egenskaper bergarten har, gör att koldioxiden här kan lagras i fast form.
– Det är förstås en stor fördel eftersom det är en väldigt säker och stabil lagring. Dessutom är det ju bra med flera olika alternativ. Andra länder där basalt är en vanlig bergart borde ju då också kunna använda den här tekniken, säger Anders Lyngfelt, professor i energiteknik på Chalmers.
Inte hela lösningen
Climeworks, det schweiziska företag som tillsammans med Reykjavik Energi ligger bakom anläggningen, räknar med att 50 ton koldioxid kommer att kunna sugas ur luften per år.
Det motsvarar ungefär fem svenskars årliga växtgasutsläpp – eller utsläppen från ett amerikanskt hushåll. Och för att fånga upp hela mänsklighetens totala utsläpp skulle det krävas 980 miljoner, eller nästan en miljard, anläggningar. Planen är dock att på sikt bygga ut anläggningen så att kapaciteten blir högre.
– Det här är än så länge i liten skala, med främsta syfte att förbereda för en mer storskalig teknik, säger Climeworks grundare Jan Wurzbacher till Reuters.
Anders Lyngfelt menar att anläggningar för att skapa negativa utsläpp kommer att vara nödvändiga – men att det inte är hela lösningen för klimatet.
– Ska vi nå klimatmålen kommer negativa utsläpp att behövas, men framför allt måste utsläppen minska snabbt, säger han.