Det är första gången som ett Cop-avtal uppmanar länder att röra sig bort från fossila bränslen. I ett tidigare utkast nämndes begreppet "utfasning", men det är borttaget ur slutavtalet. Däremot uppmanas till en rättvis och ordnad övergång bort från det fossila i energisystemen.
Enligt överenskommelsen ska den förnybara energin bli minst tre gånger större i världen och energieffektiviseringen ska fördubblas. Nedfasningen av kolkraft ska accelereras.
Mötets ordförande Sultan al-Jaber var mycket nöjd när avtalet var färdigt.
– Framtida generationer kommer kanske inte veta era namn, men de kommer att stå i tacksamhetsskuld till er alla, sa han till de samlade mötesdeltagarna efter godkännandet.
Bristande löften
Simon Stiell, generalsekreterare för FN:s klimatsekretariat UNFCCC, kallade överenskommelsen ”början på slutet” för fossila bränslen.
Men flera punkter i avtalet får kritik.
Brandon Wu, policychef på biståndsorganisationen Action Aid USA, anser att skrivningarna om utfasning av fossila bränslen försvagades på grund av rika länders bristande löften om pengar till fattiga länders energiomställning.
"Om utvecklade länder hade varit villiga att utlova verklig finansiering och rättvisa, hade texten kunnat bli mycket starkare", skriver han på plattformen X.
Den brittiska journalisten, klimataktivisten och författaren George Monbiot tycker inte heller att avtalet är något att fira. Han vänder sig mot Sultan al-Jabers uttalanden om att överenskommelsen är historisk och något att vara stolt över:
”Nej, Sultan al-Jaber, Cop28-avtalet är inte en 'historisk bedrift'. Det är ännu ett historiskt misslyckande. Ett ytterligare steg mot jordsystemkollaps”, kommenterar han på X.
Inbyggda systemfel
Monbiot anser bland annat att det finns inbyggda systemfel med Cop-processen som gör att det inte går att annat än misslyckas. Inte minst handlar det om att att mötena är översvämmade av lobbyister från utsläppstunga industrier som tjänar på status quo, och kämpar för att hålla formuleringarna så svaga som möjligt.
Lauri Myllyvirta, energianalytiker på CREA clean air, varnar för att lägga för stor vikt vid avtalets exakta formuleringar om de fossila bränslenas framtid. I stället framhåller han överenskommelsen om att tredubbla den globala förnybara elkapaciteten till 2030 som mötets viktigaste beslut:
”Ett sådant åtagande öppnar utrymme för att massivt öka finansieringen av förnybar energi i utvecklingsländer”, skriver han i en kommentar.
”Ett steg framåt”
Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska institutet och Uppsala universitet, tycker att avtalet trots allt är ”ett steg framåt”.
– Samtidigt är formuleringarna svaga och det riktiga testet är hur länder gör sin hemläxa för att genomföra överenskommelsen. Dessutom behövs det fortfarande ett avtal kring utfasning av fossila bränslen för att det ska kunna ske på ett rättvist sätt, säger hon till Dagens ETC.