Det säger Jonathan Moregård, en av talespersonerna för Klimatinitiativet. Det är den internationella organisationen Citizens climate lobby som genom sina grupper runtom i olika EU-länder nu kommer med ett förslag som de kallar ”Koldioxidavgift och utdelning”.
Problemet med skatter på miljöområdet är att det ofta uppfattas som impopulärt att införa en så pass hård beskattning som nu föreslås, menar Jonathan Moregård.
– Politiker har ett behov av att vara populära och den här typen av skatter är sällan populära, eftersom samhället är så pass fossilberoende. Det ser vi med Gula västarna och Bensinupproret här i Sverige. Det är svårt att ha ett samhälle som uppbyggt så och sen dra undan mattan för folk, säger han.
För att kompensera människor som annars riskerar att drabbas ekonomiskt vill man samtidigt som beskattningen ökar också låta intäkterna gå direkt till medborgarna, genom ett direkt bidrag.
– För att folk sak klara sig och inte hamna i kläm så delas pengarna ut till medborgarna varje månad. Vi kan kalla det omställningslön, eller hur man nu vill se det. Poängen är att staten inte behåller något av pengarna.
Samma summa till alla
Det ska inte finnas någon behovsprövning av bidraget. Men Jonathan Moregård öppnar för att ha en modell där människor bosatta i glesbygd kan få ett extra påslag. Som Dagens ETC tidigare har berättat har Kanada infört en liknande modell.
– Grundidén ska vara lika mycket till alla, också för att minska byråkratin och omkostnader kring detta. Men i Kanada får de 10 procents påslag i glesbygden, just eftersom att de har svårare att ställa om från fossilt, Jonathan Moregård.
Namninsamlingen är ett så kallat ”Europeiskt medborgarinitiativ”, ett instrument för att låta i invånaran föra upp förslag på dagordningen i EU-politiken. Om målet på 3 miljoner namnunderskrifter i de 28 , snart 27, medlemsländerna uppnås kommer EU-kommissionen tvingas att ta upp förslaget och göra en utredning av det. Representanter från gruppen som startade insamlingen blir också kallade och får då föra initiativets talan i EU.
– Vi hoppas på att använde det momentum som finns i EU nu för att sätta lite tryck bakom att hitta en lösning som faktiskt kan fungera. Då känns det bra att komma dit och kunna presentera en möjlig väg framåt säger Jonathan Moregård.
– Det känns som att det är helt relevant just nu, med alla de klimatdemonstrationer som pågår.
Här finns mer information om förslaget och namninsamlingen.